3D printmarkt

MKB kan in Aken super groot metaalprinten op Concept Laser XLine 2000R

Het Aachen Center for 3D Printing heeft een van de grootste 3D metaalprinters van dit moment in gebruik genomen. Sinds kort is op de nieuwe campus een Concept Laser XLine 2000R operationeel. Met deze SLM-machine kunnen componenten tot 800 bij 400 bij 500 mm worden geprint van verschillende legeringen.

 

Onderzoekscentrum voor MKB neemt een van ’s werelds grootste 3D metaalprinters in gebruik

Het onderzoekscentrum is een joint venture van de FH Aachen en het Fraunhofer ILT. De doelgroep is het industriële MKB. De onderzoekers werken nauw samen met die van de Digital Photonic Production campus, die in hetzelfde gebouw is gehuisvest. Een van de onderzoeksthema’s is het 3D printen van grote, metalen componenten. Ook de ontwikkeling van de totale procesketen hiervoor staat op de agenda van het onderzoekscentrum.

 

V.l.n.r.: Prof. Dr. Doris Samm, Prorektorin für Forschung und Innovation bij de FH Aachen; Prof. Dr. Andreas Gebhardt, Dekan des Fachbereichs Maschinenbau und Mechatronik bij de FH Aachen; Prof. Dr. Reinhart Poprawe, hoofd Fraunhofer-Instituts für Lasertechnik ILT.

SLM-XL project voor MKB-bedrijven

Daartoe start het Aachen Center for 3D Printing het 3-jarig onderzoeksproject SLM-XL gestart. Hierin werken de experts van de FH Aachen en het Fraunhofer ILT samen met regionale bedrijven uit het MKB-segment. Een van de doelen die ze zich gesteld hebben is het versnellen van de productie van volumineuze functionele prototypes, bijvoorbeeld voor de automobielindustrie. Hiermee willen ze de huidige lange doorlooptijden verkorten en de kosten ervan reduceren. Het andere idee dat in het SLM-XL project wordt opgepakt, is het 3D printen van grote, volumineuze gereedschappen. Daarbij wil men gereedschappen 3D printen die met een andere technologie niet maakbaar zijn of slechts zeer lastig.

 

Toegang tot XXL metaalprinten

Sebastian Bremen, teamleider SLM Produktivität bij het Fraunhofer ILT, bestempelt de Concept Laser XLine 2000R echter vooral als een kans voor het MKB om in te stappen in de XXL-klasse van additive manufacturing. Iets dat dit type bedrijf anders amper kan doen vanwege de hoge investeringskosten in zo’n grote 3D printer. Aan de grote machine van Concept Laser hangt namelijk een prijskaartje van 2 miljoen euro. “Normaal gesproken kunnen deze bedrijven zo’n machine niet zelf kopen. Hiermee krijgen nu ook MKB bedrijven toegang tot technologie die hen concurrerender en innovatiever maakt”, aldus Bremen.

 

Back to top button