postprocessingTechnology

Rösler automatiseert met partner post-processing AM-delen

Rösler toont op Formnext een machine voor volledig geautomatiseerde post-processing AM-werkstukken. Het gaat om een plug and play systeem. De geprinte werkstukken kunnen direct na de warmtebehandeling in de machine worden geplaatst voor verdere bewerkingen, inclusief geautomatiseerd support verwijderen. De machine is ontwikkeld in samenwerking met Hirtenberger Engineered Surfaces.

 

Support verwijderen en polijsten 3D metaal geprinte werkstukken

Rösler is al enige tijd actief in de groeiende markt voor post-processing van AM-werkstukken. De oplossing die met Hirtenberger werd ontwikkeld, gaat een stap verder doordat men een geautomatiseerde workflow voor metalen componenten ontwikkelde. Met het nieuwe systeem willen beide partijen vooral iets doen aan de tijd en kosten die doorgaans gemoeid zijn met post-processing. De maximale afmetingen van de werkstukken zijn 300 bij 300 bij 100 mm.

 

Support verwijderen

In het nieuwe systeem kunnen verschillende bewerkingen gecombineerd worden. Daaronder ook het zogenaamde Hirtisation zoals Hirtenberger het gepatenteerde proces noemt. Hirtenberger is een Oostenrijkse specialist in galvano technieken. Deze ervaring wordt gebruikt om het proces volledig te monitoren en aan te sturen. In de eerste processtap wordt het supportmateriaal verwijderd en het oppervlak al minder ruw gemaakt. Eventuele poederdeeltjes die nog aan het werkstuk hechten, worden los gemaakt. Ook wordt het oppervlak al minder ruw. Deze bewerking gebeurt met een chemisch-elektrochemisch proces.

 

Hoogglans polijsten

In de tweede processtap worden de onderdelen gepolijst, eventueel zelfs hoogglans. Ook deze bewerking gebeurt gecontroleerd, zodat men een vooraf gedefinieerde oppervlakte ruwheid ook daadwerkelijk kan realiseren. Scherpe kanten blijven daarbij behouden. De onderdelen kunnen na deze processtap direct doorgaan naar een eventueel reinigingsstation of worden verpakt. In principe kunnen alle gangbare legeringen uit additive manufacturing worden bewerkt: aluminium, tinanium, roestvrijstaal en Inconel. Alle procesmedia zijn geïntegreerd in de machine, die zowel als standalone systeem kan worden ingezet of geïntegreerd in een productielijn. De bewerkingstijd varieert van 10 minuten tot 3 uur.

 

Post-processing als service

Afhankelijk van de grootte van het systeem en de afmetingen van de werkstukken, kunnen een of meerdere onderdelen gelijktijdig worden nabewerkt. De twee bedrijven zeggen dat daarmee de cyclustijden aanzienlijk geringer zijn dan bij concurrerende systemen die al in de markt zijn. Het systeem is niet alleen te koop. Rösler en Hirtenberger biedt post-processing met de nieuwe machine ook als service aan.

Formnext vindt van 13-16 november plaats in Frankfurt.

 

Back to top button