Materials

Materiaaleigenschappen à la carte bij 3D Systems

Wat 3D Systems betreft hoef je niet meer te kiezen. Behalve een aantal nieuwe industriële materialen hebben de Amerikanen voor de ProJet 5500 nieuwe materialen ontwikkeld waarvan je de eigenschappen gaandeweg kunt veranderen. Je kunt hiermee de shorewaarde van de kunststof individueel regelen.

 

Spelen met materiaaleigenschappen

De project 5500X kan zowel functionele prototypes sprinten als serie producten. En dat kan met flexibele elastomeren waarvan je de shorewaarde zelf kunt instellen. Dat betekent bijvoorbeeld bij het 3D-printen van een prototype zoals de schoen (op de foto) je de zool en hak stevig maakt en het bovenmateriaal zacht en soepel. Je kunt dit in dezelfde printopdracht variëren.

 

Onder de motorkap
De ProX 500 kon tot nog toe alleen polyamide printen. Nu is de machine zo aangepast dat je er ook een glasgevuld of aluminium gevuld composiet mee kunt verwerken, materialen die thermisch hoger belastbaar zijn (tot 170 graden C) en een hogere stijfheid hebben. Duraform Pro X is een ander nieuw materiaal voor deze industrieprinter. Hierin zitten eveneens aluminium deeltjes. Het materiaal heeft een aluminium look, kan tot 189 graden C worden belast en laat volgens de Amerikaanse fabrikant zien dat stereolithografie best duurzame producten kan opleveren. Tot nog toe is dat immers het beeld: SLS-producten zijn bros en niet duurzaam. 3D Systems ziet toepassingen voor het nieuwe materiaal in onder andere de automotiveindustrie, aerospace en ook voor opspanmiddelen voor in de industrie.

 

FOTO: Deze schoen heeft een harde zool en hak, terwijl de bovenkant zacht en soepel is. 3D Systems laat toe om de materiaaleigenschappen van het elastomeer binnen een printopdracht te variëren.

3D Systems wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Landré 

Back to top button