Applications

Marine wil 3D printers in standaard uitrusting aan boord

3D printers komen wellicht standaard aan boord van marineschepen. Bij nieuwe schepen wordt zelfs al gedacht over een aparte 3D printruimte, afgestemd op het AM-proces. Dat verwacht Ben Jansen, CNC Coördinator & Innovatie Coach bij de marine in Den Helder. Een pilot met een FDM printer aan boord van een marineschip op missie heeft positieve resultaten opgeleverd.

 

Pilot tijdens missie levert positieve resultaten op

Ben Jansen is bij de Koninklijke Marine in Den Helder betrokken bij het onderhoud aan de marinevloot. De afdeling waar hij werkt, is teven kennis- en beproevingscentrum, onder andere voor 3D technologie. Op RapidPro houdt hij een keynote lezing over de inzet van 3D printtechnologie en 3D scannen bij de marine.

 

3D scannen verkort doorlooptijd

De reden voor het 3D scannen heeft alles te maken met het vervangen van onderdelen waar geen tekeningen meer van bestaan. Of waarvan de toenmalige leverancier niet meer bestaat. “Door de onderdelen te scannen, besparen we enorm veel tijd”, schetst Jansen de belangrijkste reden om 3D scantechnologie in te zetten. Bewust is er gekozen voor handscanners. Hiermee kan men ook onderdelen die niet gedemonteerd kunnen worden, scannen.

 

Ben Jansen spreekt op RapidPro over 3D technologie bij de Koninklijke Marine.

10 FDM printers

Ondertussen staan er bij het onderhoudsbedrijf in Den Helder ook tien 3D FDM printers. Andere AM technieken, zoals metaalprinten, besteedt men uit. Ben Jansen: “Ik zag de vertaalslag naar het onderhoudswerk. Niet kritische delen die we juridisch mogen maken, printen we tegenwoordig als ze niet meer leverbaar zijn.” Het onderhoudsbedrijf heeft ook al kritische onderdelen 3D geprint. Dit zijn onderdelen die door Lloyds gecertificeerd zijn. Zonder deze certificering mag het onderdeel niet worden aangebracht waardoor het schip in bepaalde gevallen niet mag varen. Toch heeft het onderhoudsbedrijf ook zo’n kritisch deel al eens 3D geprint. “Als de leverancier bijvoorbeeld niet meer bestaat.”

 

Marine 3D print op volle zee

Onlangs heeft de Koninklijke Marine het 3D printen op volle zee getest. Dat gebeurde aan boord van de Zr. Ms. Rotterdam terwijl het enkele maanden op missie was. Ben Jansen: “Een 3D printer aan boord is ideaal als je snel een onderdeel dat stuk gaat kunt printen. Dat kan ook een hulpmiddel zijn. In de pilot wilden we testen of de printers geschikt zijn voor aan boord.” Behalve dat in de pilot de teststukken zijn geprint, hebben de onderhoudsmensen aan boord ook daadwerkelijk een reserve-onderdeel kunnen printen. Een onderdeel van een groente snijmachine dat stuk ging. “Anders hadden ze die machine de rest van de trip niet kunnen gebruiken.”

 

Luchtvochtigheid en materialen

De pilot pakt positief uit. 3D printen aan boord midden op zee gaat met een FDM printer. Wel bleek het filament, PVA en nylon, vanwege de hoge luchtvochtigheid tot problemen in de printer te leiden. “We gaan kijken hoe we dit kunnen oplossen”, zegt de innovatie coach. De resultaten sterken Ben Jansen in de verwachting dat een 3D printer in de toekomst tot de standaard uitrusting aan boord van een marineschip gaat behoren. En hij sluit niet uit dat er ook kritische delen geprint gaan worden.

Ben Jansen houdt woensdag 7 maart op RapidPro een keynote lezing. Dan laat hij meer van het marinebedrijf zien en de onderdelen die er geprint worden. Meer informatie vind je hier.

Foto: de Zr. Ms. Rotterdam waar de pilot 3D printen is gedraaid.

Back to top button