Technology

Lithoz neemt strategisch belang in ontwikkelaar multi materiaal 3D printen

Amarea Technology print 6 verschillende materialen nauwkeurig in één component

Lithoz neemt een strategisch belang in Amarea Technology. Deze spin-off van het Fraunhofer IKTS heeft een technologie ontwikkeld om tot 6 materialen in één print te combineren. Voor het multi materiaal 3D printen gebruiken ze een thermoplastische feedstock die met Multi Material Jetting technologie wordt verwerkt.


3D printen met verschillende materialen in één component is een van de grote thema’s als het om de ontwikkeling van 3D printen gaat. Amarea Technology in Dresen heeft hiervoor een technologie waarmee het zes totaal verschillende materialen kan combineren. Dit kunnen keramische materialen zijn, metaal, polymeer en composieten. Ze kunnen in losse onderdelen worden gecombineerd maar men kan ook 3D printen met een geleidelijke overgang.


Sneller proces doordat nanodruppels in een fractie van een seconde stollen

De processtappen (afbeelding: Amarea Technology)


Hogere nauwkeurigheid dan extrusieprocessen

Het idee komt in de basis van lage druk spuitgeten. Het hooggevulde thermoplastische basismateriaal, ontwikkeld en geleverd door Amarea Technology, wordt in de 3D printer druppel voor druppel afgegeven. Dankzij het nanoliter volume stollen de druppels in een fractie van een seconde, wat het hele printproces aanzienlijk versnelt. Dankzij de selectieve printtechnologie op basis van druppels bereiken de onderdelen een aanzienlijk hogere nauwkeurigheid dan bijvoorbeeld bij materiaalextrusie processen. Hierdoor kan elke 200 µm van materiaal worden gewisseld, zodat zeer functionele onderdelen additief kunnen worden gefabriceerd.


Hogere materiaaldichtheid

“We hebben veel reacties gekregen op onze multimateriaal 3D-geprinte heaters en en ontstekers voor hoge temperaturen van meer dan 1000 graden, die ook toepassingen in ruwe omgevingen mogelijk maken’, vat CEO Steven Weingarten samen de respons op de presentatie op Formnext 2023 samen. Hier heeft de spin-off van Fraunhofer IKTS de Multi Material Jetting Technology onlangs gepresenteerd. De onderdelen die hiermee geprint worden, kenmerken zich door een hogere dichtheid en een betere oppervlaktekwaliteit dan onderdelen die met extrusietechnologie worden geprint. Ook kan men zeer nauwkeurig de porositeit bepalen. Op dit moment beschikt Amarea Technology al over 25 verschillende materialen die geschikt zijn.

Lithoz en het Duitse Amarea Technology slaan de handen ineen nadat de Oostenrijkse fabrikant een strategisch belang in het Duitse bedrijf heeft genomen dat multi materiaal 3D printen ontwikkelt.


Toepassingen in onder andere halfgeleiderindustrie

Lithoz neemt nu een strategisch belang in de Duitse start-up. Johannes Homa, CEO van Lithoz, ziet de ultraprecieze Lithoz LCM-technologie en het MMJ-systeem van Amarea Technology samen gaan. Hierdoor kunnen toepassingen geprint worden die nu nog ondenkbaar zijn. “Dit zal de volgende generatie van multi-materiaal 3D-geprinte toepassingen creëren voor toepassingen in de halfgeleider- tot de ruimtevaartindustrie – zoals de eerste onderzoeken al hebben bewezen.”

Back to top button