3D printmarktTechnology

HP Jet Fusion 300 / 500: full color prototypes printen

HP lanceert een nieuwe lijn 3D printers. De HP Jet Fusion 300 en 500 series zijn compactere 3D printers, bedoeld voor prototyping maar met dezelfde materialen als de 4200 reeks. De 580 en 380 printers kunnen daarnaast full color printen. Deze hebben in totaal 8 slots voor agentcartridges en zijn klaar voor de nieuwe generatie materialen.

 

HP lanceert tweede lijn 3D printers, klaar voor toekomstige materialen

HP is prominent aanwezig op SolidWorks World 2018 in Los Angeles, het jaarlijkse gebruikersevent van de design- en engineeringsoftware van Dassault Systèmes. De samenwerking met de softwarefabrikant is de belangrijkste reden, de aankondiging van de nieuwe generatie 3D printers trekt natuurlijk de meeste aandacht. Voorafgaand schetste Stephen Nigro, president HP 3D print, vorige week voor de vakpers al de verwachtingen van de nieuwe lijn. HP rekent erop dat deze de inzet van 3D printen gaat versnellen. Niet alleen omdat de kostprijs lager is (vanaf $ 50.000 dollar), vooral omdat productontwerpers nu prototypes kunnen printen met exact hetzelfde materiaal als het latere productiemodel dat op de HP 4200 of 4210 wordt geprint. “Prototypes zien er dus eindelijk echt uit.” Toekomstige releases van Solidworks zullen de mogelijkheid bieden om de volledige printjobvoorbereiding vanuit de CAD omgeving te doen. Daartoe stemmen de beide bedrijven hun technologie roadmap op elkaar af.

 

Een voorbeeld van een full color print van het Phoenix Children Hospital. Het gaat om een hart van een jong meisje met een ernstige hartafwijking. De print van de Jet Fusion 300 / 500 printer helpt de chirurgen de operatie beter voorbereiden.

 

Controle over elke voxel

De nieuwe lijn bestaat uit 4 printers. De 340 en 540 zijn de instapmodellen met slots voor 4 cartridges met agents. Deze kunnen PA 12 in zwart en wit printen. Het verschil tussen beide modellen zit in de afmetingen van het bouwplatform. Dat is bij de 340 190 bij 254 bij 248 mm en bij de 540 190 bij 332 bij 248 mm. Dezelfde formaten bouwplatform kom je tegen in de 540 en 580 modellen. “Deze zijn geschikt voor 8 agents en kunnen full color printen. Deze 3D printers zijn helemaal klaar voor controle over elke voxel”, aldus Ramon Pastor, directeur van de 3D printdivisie van HP. Doordat de eigenschappen van elke voxel, de 3D pixel kan worden gedefinieerd, kan HP net als bij het traditionele 2D kleurenprinten met de vier basiskleuren alle kleuren printen in een werkstuk, in PA12. “Full color printen zonder aan kwaliteit te moeten inboeten.” Daarnaast kunnen de 380 en 580 ook PA 12 in zwart en wit printen. En in de toekomst is het platform geschikt voor de nieuwe generatie materialen die de partners van HP op de markt brengen. Tijdens de presentatie werd onder meer op het geleidend materiaal gewezen.

 

HP Jet Fusion 500

De nieuwe 3D printers zijn geschikt voor engineering grade functionele onderdelen in zwart en wit.

\

 Binnen 15 uur complete productierun

Hoewel de nieuwe 3D printers bedoeld zijn voor prototyping, kunnen ze eveneens ingezet worden voor enkelstuks productie en kleine series. Het verschil met de huidige 4200 serie zit volgens Ramon Pastor in de productiviteit en daardoor de kostprijs per stuk. “De nieuwe serie is bedoeld voor low volume productie. Het omslagpunt met de 4200 serie ligt rond de 130 delen per week. Print je meer, dan is de kostprijs per print lager op de grotere machine.” Dat neemt niet weg dat de nieuwe 300 en 500 printers snel zijn. 52 producten kunnen binnen 15 uur geprint zijn inclusief afkoelen, dat overigens in de printer zelf gebeurt. “Het is een all-in one machine”, zo zei Nigro het. Je hoeft echter niet het hele bouwvolume van de printer te vullen als je snel een paar onderdelen nodig hebt. Hierdoor is het mogelijk om binnen 4 uur een volledige cyclus te doorlopen.

 

Verkoopprijs start vanaf $50k

De nieuwe HP Jet Fusion 300 en 500 kan direct worden gekocht, maar levering vindt in de 2e helft van het jaar plaats. De kostprijs ligt tussen de $ 50.000 en $ 100.000 dollar. Voor de verkoop gaat HP een nieuw channelprogramma opzetten. Het verschil met het huidige programma is dat de dealers van de HP Jet Fusion 300 en 500 geen serviceapparaat hoeven op te zetten. “Men kan beginnen met verkopen zonder te hoeven investeren. Dat verlaagt de drempel voor resellers”, aldus Stephen Nigro.

In de Benelux zijn FormID en Landré de HP 3D printerdealers.

 

3 Comments

  1. Pingback: tadalafil generico
Back to top button