3D printmarkt

Hoe de Europese AM-industrie aan twee kanten geraakt wordt door China

Wereldwijde onzekerheden leiden tot uitstel van investeringen in additive manufacturing. Dat heeft Markus Heering, directeur VDMA AM-werkgroep, bekendgemaakt op Formnext. Opvallend in de cijfers die hij presenteerde is het belang van de Chinese markt voor de Duitse AM-bedrijven. Dat is in enkele jaren tijd gehalveerd. Ondertussen hebben de fabrikanten ook nog eens te maken met toenemende concurrentie uit China.


Als je de huidige markt in één zin wilt samenvatten, dan is het somberheid over de korte termijn, optimisme over de lange termijn. Het halfjaarlijkse onderzoek naar de stemming onder de VDMA-leden laat zien dat iedereen in de AM momenteel geraakt wordt door de onzekerheden op geopolitiek vlak, waar recent Israël nog is bijgekomen, toevallig een land waar nogal wat 3D printbedrijven gevestigd zijn. 20% van de leden ziet de omzet momenteel afnemen. Op middellange termijn blijven de VDMA-leden positief. 60% rekent op een toename van de orders in de komende twee jaren. 


Overheidsbemoeienis met export

Interessant zijn de ontwikkelingen in China. Twee jaar geleden gaf 25% van de VDMA-leden aan de Chinese AM-markt belangrijk te vinden. Nu nog slechts 10 tot 12%. China heeft echter langs twee kanten invloed op de Duitse – en Europese – AM industrie. De Europese fabrikanten hebben volgens Heering steeds vaker te maken met overheidsbemoeienis als ze willen exporteren naar China. Dit heeft alles te maken met het feit dat additive manufacturing gerelateerd wordt aan de defensie-industrie. Daarom zijn Westerse overheden terughoudend met het afgeven van exportvergunningen, wat Heering begrijpelijk vindt. 


Dubbele uitdaging

“Tegelijkertijd komen Chinese fabrikanten meer en meer naar de Europese markt”, stelt Markus Heering. Technisch is de Chinese AM-technologie op een vergelijkbaar niveau als de Europese. Als ze dan concurrerend zijn, kun je de vraag stellen of er in China subsidies zijn voor de Chinese AM-industrie. De VDMA wil deze discussie op gang brengen. “China is een dubbele uitdaging”, aldus Markus Heering bij de opening van Formnext in Frankfurt.

Back to top button