Materials

Materialen consortium wil parameters voor LPBF publiek toegankelijk maken

Initiatief moet adoptie van 3D metaalprinten versnellen

Dyndrite, Constellium, Elementum 3D en Sandvik richten een materialen consortium op dat voor een zekere standaardisatie wil zorgen op het vlak van LPBF 3D printsystemen. Het consortium maakt standaard parameterinstelingen inclusief de achterliggende testdata publiekelijk toegankelijk.


“Materialen zijn een belangrijke pijler van additive manufacturing”, zegt Harshil Goel, CEO van Dyndrite. Het maximaal benutten van de mogelijkheden is echter nog altijd een soort black box. “Als additive een mainstream productieproces moet worden, hebben gebruikers transparantie en standaardisatie nodig.” Daar wil het Material Consortium aan bijdragen.


Groei versnellen

Dyndrite heeft daarvoor met de drie materiaalleveranciers voor het laser poederbed metaalprinten het initiatief genomen om data voor standaard materialen gemakkelijker toegankelijk te maken. Hierdoor wordt meer kennis gedeeld, zullen betere resultaten worden behaald en zal AM sneller worden toegepast. De poederfabrikanten zien hierin een kans om de groei van de AM markt wat betreft metaalprinten te versnellen. ´Deze inspanning is bedoeld om onze industrie te laten groeien door innovators een stevige voorsprong te geven bij het realiseren van hun innovaties,” zegt Jeremy Iten, Chief Technology Officer van Elementum 3D.

Lees ook dit: standaardisatie een van de voorwaarden om de adoptie van 3D printen te vergroten


Nieuwe software

Initiatiefnemer Dyndrite heeft recent nieuwe software gelanceerd voor materiaal- en procesontwikkeling. Gebruikers kunnen laser- en materiaalparameters optimaliseren om rekening te houden met moeilijk te printen eigenschappen zoals overhangen, koepels, cantilevers en dunne wanden, of om de doorvoersnelheid te verhogen. De tools van Dyndrite vereenvoudigen en versnellen de ontwikkeling van materiaalparameters voor 3D printers van onder andere Aconity3D, EOS, Renishaw, SLM Solutions en meer fabrikanten. Het consortium staat open voor andere materiaalleveranciers die zich willen aansluiten.

Back to top button