Manufacturers

HBD haalt $60 miljoen op om wereldmarkt te veroveren

3D metaalprinten wordt snel volwassen en wordt een nieuwe technologie vergelijkbaar met de traditionele bewerkingsmethoden van werktuigmachines. Die voorspelling doet Jianye Liu, oprichter en CEO van de Chinese fabrikant van metaalprinters HBD Metal 3D Printer dat net een financieringsronde succesvol afsluit met $60 miljoen. De investeerders willen met het ecosysteem rond de fabrikant de Chinese AM-industrie naar het wereldtoneel leiden.


Industrie 4.0 heeft voor doorbraken in additive manufacturing gezorgd, stelt Zhilong FU, Partner bij WinSoul Capital dat de A-serie financiering heeft begeleid. Liefst $60 miljoen hebben de investeerders in deze ronde in HBD 3D Metal Printer gestopt. Het geld komt van  Qianhai FOF, Grand Flight Investment en CITIC Securities Investment. “In combinatie met de aanzienlijke toename van de ontwikkeling van metaalpoeder, is 3D metaalprinten echt klaar door te ontwikkelen naar industriële fabricage op grote schaal”, zegt Yun Pei, directeur van Grand Flight Investment.

HBD ontwikkelt hybride machine: additief en subtractief met laser

23 modellen inclusief hybridemachine

De Chinese fabrikant is niet zomaar een Chinese fabrikant van 3D metaalprinters. De eerste stappen in de AM-industrie zijn al in 2007 gezet; in 2013 is de eerste machine gelanceerd en ondertussen behelst het portfolio 23 verschillende modellen, inclusief de LACM-machine waarin HBD additive manufacturing combineert met het bewerken van het geprint werkstuk met een laser. Met dit hybride proces wil de fabrikant met name het probleem oplossen dat de oppervlaktekwaliteit van inwendige structuren soms onvoldoende is. HBD heeft tot nog toe 500 AM-systemen geïnstalleerd, verspreid over 20 landen.

Vorig jaar heeft HBD grond gekocht in Shanghai waar het een complex van 60.000 vierkante meters wil bouwen voor R&D en de productie van de AM-systemen. Het gebouwd komt vlakbij de Gigafactory 3 van Tesla.

Matrijzenindustrie volgende?

CEO Jianye Liu ziet AM-technologie snel terrein winnen, ook in andere dan de belangrijkste markten zoals de luchtvaart en medische industrie. Bijvoorbeeld in de matrijzenindustrie ziet hij de interesse snel toenemen, met name vanwege conformal cooling waardoor de cyclustijden in serieproductie omlaag kunnen. Onlangs heeft HBD met een aantal bedrijven in deze sector samenwerkingsovereenkomsten afgesloten om nieuwe, allesomvattende oplossingen voor het 3D metaalprinten van matrijzen te ontwikkelen. Daarbij integreert HBD software, hardware, proceskennis en materiaaltechnologie in één systeem.

Nieuw concept voor warmtewisselaar kerncentrale

In de medische markt ziet de fabrikant veel kansen voor orthopedische implantaten. De vraag naar customization in deze sector is groot. En een derde groeimarkt is de energiemarkt. De Chinese fabrikant heeft voor een kerncentrale een heel nieuw concept van een warmtewisselaar ontwikkeld en geprint. Deze warmtewisselaar van 400 mm hoogte vervangt de huidige complexe installatie van meer dan 10 meter hoog. Daarmee boekt men een grote vooruitgang in de efficiency van de centrales, de kosten en de bouwtijd.

Hele Chinese AM-industrie

HBD oprichter Jianye Liu wil met zijn onderneming de ontwikkeling van de complete Chinese metaalprintindustrie ondersteunen. “Terwijl we snel groeien, zal HBD ook de snellere en betere ontwikkeling van de hele Chinese metalen 3D-printindustrie bevorderen”, zegt hij. Daartoe wordt geïnvesteerd in de uitbouw van een ecosysteem rond de fabrikant. Ook de nieuwe investeerders kijken hier naar. Zhilong FU (WinSoul Capita) denkt dat deze investering mede ertoe zal leiden dat China’s metaal 3D-printtechnologie naar het wereldtoneel zal worden geleid. Hij ziet HBD doorgroeien naar een positie als een van den nieuwe marktleiders.

Back to top button