Technology

Lagerfabrikant SKF ziet belangrijke rol voor AM en neemt LCV over

Laser cladden draagt bij aan de duurzaamheidsambities van SKF

De Zweedse lagerfabrikant SKF heeft afgelopen maand het Belgische LCV overgenomen, gespecialiseerd in lasercladden. SKF doet deze overname omdat het verwacht dat additive manufacturing een belangrijke rol krijgt in de toekomstige waardepropositie. Daarnaast zal AM een rol spelen in het realiseren van de duurzaamheidsambities van SKF.


In een artikel op de website van het Vlaamse onderzoeksinstituut VITO gaat LCV CEO Tom de Bruyne in op de ontwikkeling die de technologie en het Vlaamse bedrijf hebben doorgemaakt. Volgens hem is SKF getriggerd door de mogelijkheid om met lasercladden complexe structuren aan te brengen op een basis die je met andere technologieën produceert. SKF zoekt naar oplossingen die wrijving en CO2 uitstoot verminderen en tegelijkertijd de uptime en prestaties van machines verhogen.

LCV verschuift focus naar coatings met een hogere slijtvastheid

Spin-off VITO

LCV (Laser Cladding Venture) is in 2015 als spin-off voortgekomen uit VITO. Sinds 2017 is LCV buiten de terreinen van het onderzoeksinstituut gevestigd. De aandeelhouders waren VITO (de grootste) en het Limburgse reconversiefonds LRM en AAA Fund. Sinds de verzelfstandiging is de focus verschoven naar aanbrengen van coatings met een hogere slijtvastheid. Het onderhoud aan de componenten vermindert hierdoor. Het perspectief dat de technologie interessant maakt, is het 3D printen van complexe, slijtvaste en erg duurzame onderdelen.

LCV ontwikkelt de technologie zelf en bouwt ook zelf de installaties.

Groeiende betekenis AM trekt aandacht

Het is onder andere dit perspectief dat SKF voor ogen heeft gehad bij de overname van de Vlaamse startup. In de aankondiging van het Zweedse bedrijf wordt niet alleen gewezen op de belangrijke rol van additive manufacturing in de ontwikkeling van de toekomstige waardepropositie voor klanten. Bovendien zal additive manufacturing een circulaire economie-benadering vergemakkelijken. Voor SKF is dat wezenlijk omdat het oplossingen zoekt om de totale CO2-voetafdruk te minimaliseren. AM past daar precies in met bijvoorbeeld gedecentraliseerde productie maar ook met het duurzamer produceren van slijtvaste producten en met het herstellen van afgesleten componenten. In de aankondiging noemen de Zweden expliciet remanufacturing als een van de activiteiten waarbij de Belgische onderneming de Zweden kan ondersteunen.

Alternatief voor hard chroom in hydraulische componenten

In het artikel van VITO wijst Tom De Bruyne nog op een andere kansrijke toepassing, namelijk in de hydrauliek. Vanaf 2024 worden in Europa hardchroom coatings in hydraulische componenten uitgefaseerd. Het doel is ze uiteindelijk volledig te verbannen. Tom De Bruyne is overtuigd dat LCV met de lasercladding technologie hard chroom kan vervangen. “Maar onze activiteiten richten zich ook op vele machineonderdelen, extrusielijnen en pelletisers in de petrochemische industrie”.

Back to top button