Technology

3DPrinttool: wegwijs in 3D printtechnieken en-materialen

Om vooral nieuwkomers in de 3D printwereld de weg te wijzen, hebben enkele studenten van Saxion Hogeschool de website 3Dprinttool ontwikkeld. Op een eenvoudige manier kan de gebruiker ontdekken wat voor- en nadelen van bepaalde technieken en materialen zijn. Het is de bedoeling de site als een soort wiki samen met de gebruikers uit te bouwen.

 

Online tool moet gaan groeien met inbreng van gebruikers 3D printtechnologie

Zelfs wie al enige ervaring met 3D printen heeft, duizelt weleens van alle afkortingen. Fabrikanten van 3D printers helpen niet echt mee om meer helderheid te scheppen, want vaak gebruiken ze eigen benamingen voor hun technologie die dan in wezen gewoon een van de standaardtechnieken blijkt te zijn. Door al die afkortingen raak je snel de weg kwijt, dacht het team van het Tech for Future project van Saxion en Fablab Enschede. Hoe ontdek je nu welke techniek en welk materiaal voor jouw project het meest geschikt zijn?

 

Product, techniek en materiaal

Vanuit de invalshoek materialen en processen hebben de studenten een concept voor 3Dprinttool ontwikkeld waarbij met kaarten de gebruikers direct zien waar het om gaat. “Op de homepage hebben we alle recente materialen en processen verzameld. Op de kaart zie je een product, door erop te klikken zie je welke techniek er achter zit en wat de meest gangbare eigenschappen van de materialen zijn”, verduidelijkt Arjan Steenbergen, een van de studenten die 3Dprinttool heeft ontwikkeld. Meer ervaren gebruikers kunnen op basis van prijs een proces zoeken. Of eventueel een bepaald materiaal. Via een andere knop kan op basis van een bepaald materiaal worden gezocht welke 3D printtechnieken hiervoor geschikt zijn. De derde zoekmogelijkheid is direct naar een bepaald proces te gaan. Dan verschijnt een korte omschrijving van het 3D printproces, voor- en nadelen, een prijsindicatie en gerelateerde kaarten met daarop productvoorbeelden.

3dprinttool
Een screenshot van de homnepage van 3Dprinttool.

Database in ontwikkeling

Bij een kaart van een product wordt alle informatie samengebracht. Hier zie je en alle informatie over het proces en over het materiaal, inclusief links naar informatiebronnen. Omdat 3D printtechnologie sterk in ontwikkeling is, biedt de website iedereen de kans om zelf informatie toe te voegen. Dat kan over een technologie gaan, een product of een materiaal. Nadat de informatie is gecontroleerd, wordt deze aan de database toegevoegd. Op die manier hopen de initiatiefnemers de database komende tijd verder te kunnen vullen zodat 3Dprinttool een zo compleet mogelijk overzicht biedt.

3Dprinttool is slechts een van de deelprojecten rond 3D printen binnen het Tech for Future project. In de papieren oktober editie van 3D printmagazine staat een uitgebreider artikel over de onderzoeksprojecten rond 3D printen.

FOTO: van links naar rechts René Groothedde. projectleider, Arjen van Steenbergen (student) en Karin van Beurden (lector)

Back to top button