ManufacturersTechnology

Formlabs introduceert Fuse 1+ 30W: sterkere laser, snellere scanner

Twee jaar nadat Formlabs de eerste SLS-printers heeft uitgeleverd, komt de Amerikaanse fabrikant met een krachtigere versie die twee keer sneller is dan de eerste generatie. De nieuwe SLS-printer Fuse 1+ 30W  is eveneens geschikt voor nieuwe materialen, waaronder Nylon 11 CF.


Zoals de type-aanduiding al zegt, beschikt de Fuse 1+ 30W over een 30W laser gekoppeld aan een scanner met een snelheid tot 12,5 meter per seconde. De eerste generatie van de Fuse 1 beschikt over een Ytterbium fiberlaser met een vermogen van 10W. Ook de laserspot grootte van de nieuwe generatie is anders: 247 micron tegenover 200 bij de bestaande Fuse 1 printers.

Ook Nylon 11 CF als nieuw materiaal beschikbaar

De nieuwe Fuse 1+30W is comtapible met het uitpak- een zeefstation Sift.

Kortere productietijden

Deze twee veranderingen zorgen met name voor de hogere snelheid van de nieuwe Formlabs SLS-printer. Formlabs geeft het voorbeeld van een fietszadel, geprint in Nylon 12, geprint in 201 lagen. Hier is de tijdwinst 24%. Bij een schachtkoppeling die uit bijna 2700 lagen bestaat bedraagt de tijdwinst 52,2%. Hiermee wordt de SLS printer nog interessanter voor machinebouwers die hun afhankelijkheid van toeleverketens willen verkleinen en meer onderdelen in huis 3D printen, een van de toepassingen bij onder meer Nederlandse gebruikers van de Formlabs Fuse 1.

Stikstof als inert gas

Formlabs introduceert bij de nieuwe generatie de mogelijkheid om met een inert gas te printen. Optioneel kan men stikstof toevoegen aan de bouwkamer. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen minder bros worden en een hogere ductiliteit krijgen. Het andere voordeel van gebruik van stikstof is dat méér poeder na het zeven hergebruikt kan worden. In combinatie met de hogere packing density van de nieuwe printer wordt de hoeveelheid afval tot een minimum gereduceerd. In een voorbeeld van Nylon 11 (CF) zegt Formlabs dat het gebruik van stikstof ertoe leidt dat 30% nieuw poeder volstaat in plaats van 50%.

Carbon vezel gevuld nylon

Samen met de nieuwe Fuse 1+ 30W introduceert Formlabs een nieuw materiaal, nylon gevuld met carbon vezels (Nylon 11 CF). Het nieuwe roerwerk in de poederhopper zorgt voor een consistente, soepele toevoer van materiaal in de bouwkamer, waardoor Nylon 11 CF-poeder nu mogelijk is. In de toekomst zullen ook andere materialen worden toegevoegd aan het portfolio. Wel is hierdoor de inhoud van de hopper iets kleiner dan bij de Fuse 1 eerste generatie.

Back to top button