Applications

FAA certificeert GE9X motor met zeven 3D geprinte componenten

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft na 5.000 testuren het licht op groen gezet voor de GE9X vliegtuigmotoren van GE Aviation. Dit is het nieuwe type vliegtuigmotor voor de Boeing 777X, waarin meer dan 300 onderdelen worden vervangen door zeven additief geproduceerde componenten. Voor GE is deze certificering een doorbraak in de industriële inzet van 3D metaalprinten.


De goedkeuring die de FAA aan de GE9X generatie motoren geeft, is dus in dubbel opzicht een mijlpaal voor de Amerikaanse bouwer van vliegtuigmotoren. De GE9X is ‘s werelds grootste vliegtuigmotor. Niet alleen kan men zich nu definitief gaan opmaken voor de productie van deze generatie zuinige motoren, waarvoor er al 600 bestellingen zijn. Het is eveneens de vliegtuigmotor met het grootste aantal 3D geprinte onderdelen gemaakt van verschillende materialen in de AM-onderdelen.

GE Aviation bereikt doorbraak in industriële inzet additive manufacturing voor vliegtuigmotoren

Links het turbineblad zoals het uit de Arcam machine komt, rechts na het nabewerken met CNC-technologie.

3D geprinte turbinebladen

Onder andere de lagedruk turbinebladen worden additief geproduceerd. Deze turbinebladen worden in Italië geproduceerd door Avio Aero, sinds 2013 een dochteronderneming van het Amerikaanse concern. De turbinebladen draaien met een toerental van 2500 omwentelingen per minuut en worden zowel mechanisch als thermisch zwaar belast. Vanwege de afmetingen en de productiesnelheid gebruikt Avio Aero de machines van GE-dochter Arcam in Zweden. Met deze elektronenstraal AM-machines (met een 3kW elektronenstraalbron) worden de 40 centimeter grote turbinebladen 3D geprint in batches van zes stuks. Als materiaal wordt hiervoor titanium aluminide gebruikt, een materiaal dat pas dankzij de komst van additive manufacturing begint door te breken omdat het eigenlijk te bros is om het te frezen. De bladen wegen de helft minder dan exemplaren met dezelfde afmetingen gemaakt van nikkelegeringen.

7 AM-componenten vervangen 304 losse onderdelen

In totaal 3D print GE zeven onderdelen voor de nieuwe GE9X motor. Naast de lagedruk turbinebladen voor stage 5 en 6 zijn dat onder andere de fuelnozzle, een sensorbehuizing, een warmtewisselaar en nog enkele andere onderdelen. Alles bij elkaar vervangen deze zeven componenten 304 losse onderdelen die tot nog toe nodig waren om de componenten op te bouwen. Naast titanium aluminide wordt er ook kobaltchroom gebruikt.

In de juni-editie van 3D Print magazine kun je een reportage lezen over het GE Additive Arcam Electron Beam center of Excellence in Zweden.

Productieproces certificeren

GE Aviation meldde begin deze week de certificering door de FAA. Acht testmotoren zijn gecertificeerd. Deze hebben zo’n 5.000 testuren gedraaid en 8.000 start- en landingscycli.  De GE9X motoren hebben een 10% lager specifiek verbruik dan de huidige generatie motoren die Boeing in de 777 toepast. Het moet eveneens de motor worden met de minste emissies in deze klasse. Met de FAA-certificering kan overigens de productie nog niet starten. GE Aviation werkt momenteel aan de afronding van de fatory acceptance tests.  

De ontwikkeling van dit nieuwe type vliegtuigmotor doet GE samen met de partners Safran Aircraft Engines, Safran Aero Boosters, MTU Aero Engines en IHI Corporation.

Back to top button