software

Esprit Additive PBF integreert printvoorbereiding in CAM-software

Hexagon: nieuwe CAM-software stap richting industrialisering van AM

Esprit Additive PBF CAM-software biedt voortaan één workflow voor zowel build preparation voor een laser poederbed metaalprinter als de mechanische nabewerking, bijvoorbeeld draadvonken en CNC frezen. Alles gebeurt in één CAM-omgeving. Hexagon MI, het moederbedrijf van de CAM-ontwikkelaar, wil hiermee de industrialisering van additive manufacturing versnellen.


De kern van de nieuwe versie van Esprit is de gepatenteerde Part-to-Build workflow. Esprit heeft deze ontwikkeld om het 3D-print paradigma te veranderen van de voorbereiding van snelle prototypes tot industrialisatie met een echte CAM-ervaring.

Automatisering en een hogere productiviteit worden nu mogelijk

Deze heupkom toont hoe de supportstructuur automatisch gegenereerd wordt van parametrische CAD (geel) en latticestructuur van STL formaat.

Echte additive manufacturing

“Het combineren van build preparation in de CAM-omgeving is de eerste stap op weg naar echte computer-aided manufacturing met behulp van AM-technieken. Hierdoor worden hogere niveaus van automatisering en productiviteit mogelijk,” zegt Clement Girard, productmanager voor additive manufacturing en kunstmatige intelligentie bij Hexagon. Hexagon kiest voor de laser poederbed technologie omdat deze voor 3D metaalprinten het overgrote meerderheid van de geïnstalleerde machines vertegenwoordigt.

Repetitieve taken automatiseren

De Part-to-Build workflow richt zich op werkstukvoorbereiding en de voorbereiding van de hele buildjob. Voor elk onderdeel zijn er speciale functionaliteit binnen één softwarepakket beschikbaar. Hierdoor kunnen werkvoorbereiders repetitieve taken automatiseren. Dat is het doel wat Esprit met de nieuwe Esprit Additive PBF CAM-software beoogt. Omdat de meeste modellen voor AM-onderdelen STL-gebaseerd zijn, biedt Esprit CAM ook een STL (mesh) slicer die gebruik maakt van een ingebouwde software kernel.

Kennis hergebruiken met pre-sets

De software leest en verwerkt alle populaire parametrische CAD-formaten. Het oorspronkelijke CAD-model wordt vastgehouden tot aan het slicen. Oppervlakken worden automatisch herkend en waar nodig is genereert de CAM-software automatisch supportstructuren. Het genereren van supportstructuren kan worden geautomatiseerd voor toekomstige werkstukken door een pre-set toe te wijzen aan een bepaald deel van het oppervlak. Op die manier wordt belangrijke productiekennis vastgelegd en de toekomstige productie verbeterd met deze kennis.

Gevalideerde files voor AM-machines

Na het slices wordt de file ingelezen in de Job preparation module. Hier kan men een bepaalde belichtingsstrategie toekennen. Hierna hoeft de werkvoorbereider enkel nog de producten te nesten waarna de CAM-software automatisch de juiste file voor een bepaald type AM-machine genereert. Voor deze laatste stap werkt Hexagon samen met de fabrikanten van AM-machines zodat specifieke machine-eigenschappen direct meegenomen worden. Op die manier zorgt Esprit AM voor gevalideerde datasets per AM machine.

De Esprit CAM-software kan gebruikt worden samen met andere AM-software van Hexagon, zoals MSC Apex Generative Design en Simufact Additive.

Back to top button