Applications

Direct 3D beton printen met nieuw nano-poeder

De Duitse high tech materiaal ontwikkelaar G.tecz Engineering heeft een betonpoeder ontwikkeld dat verwerkt kan worden op onder andere de 3D printers van Voxeljet. Hiermee laten zich de meest exotische vormen direct in beton printen. Een tweede toepassing is het 3D printen van gietmallen voor onder andere aluminiumgieten, wat bij het gieten meerdere voordelen oplevert.

 

3D printen van betonnen mallen voor aluminium gieten

G.tecz Engineering (Kassel) ontwikkelt high tech betonmaterialen voor industriële toepassingen. Getriggerd door de geometrievrijheid die 3D printen biedt, is het bedrijf op zoek gegaan naar een betonmengsel dat je op een industriële 3D printer kunt verwerken. Dat lukt door af te zien van het tot nog toe gangbare polymeer bindmiddel. Het droge poeder van dit nanobeton kan in bestaande 3D printers worden ingezet. Dat is samen met Voxeljet uitgebreid getest.

Een betonnen lamp uit de 3D printer.
Een betonnen lamp uit de 3D printer.

 

Lichter dan traditioneel beton

Dit nano droogmix betonpoeder haalt, afhankelijk van de gebruikte 3D printer, een druksterkte van 5N/mm2. Daarmee is de druksterkte vergelijkbaar met die van een sintelblok. Standaard beton kent een druksterkte van 5 tot 55 N/mm2. De ontwikkelaars verwachten dat ze de eigenschappen nog verder kunnen verbeteren. Zowel de druk- als ook de buigsterkte zullen nog toenemen. Het voordeel van het betonpoeder voor de 3D printer is dat het soortelijk gewicht lager is dan dat van traditioneel beton. Het weegt ongeveer 2.000 kilo per m3. Verdicht beton weegt zo’n 2500 kg / m3, niet verdicht beton 2200-2300 kg.

 

Laadpaal voor e-bike geprint

Samen met Voxeljet, fabrikant van industriële 3D printers voor onder meer de gietindustrie, heeft G.tecz Engineering een laadpaal voor een e-bike ontwikkeld en geproduceerd. Ook enkele decoratieve elementen voor een architectonische toepassing zijn 3D geprint. In principe kan met de technologie elke vorm worden geprint. Het Duits bedrijf biedt betonverwerkende bedrijven, architecten en aanmemers ondersteuning bij het ontwikkelen en toepassen.

 

3D beton printen
Op de foto wordt aluminium gegoten in een 3D geprinte betonnen mal.

 

Aluminium gietvormen 3D printen

Er gloort nog een heel andere interessante toepassing van het 3D beton printen. Doordat het materiaal extreem hitte bestendig is – tot 1000 graden C – kun je er mallen mee printen voor aluminiumgieten of coquillegieten. Door het ontbreken van een chemisch bindmiddel kun je met deze vormen perfecte aluminium gietdelen vervaardigen zonder risico op gasinsluitingen. Ook de nabewerking van de gietstukken valt aanzienlijk lager uit door de gladde afwerking van de wanden. De gietvormen kunnen meerdere keren ingezet worden voor het gieten van de aluminium componenten.

Meer informatie

G.tecz Engineering
Voxeljet ( in de Benelux Palio International)

 

 

Back to top button