Technology

By Flow start crowdfundingcampagne voor opstart productie en verder onderzoek

De Maastrichtse start up By Flow is een crowdfundingcampagne gestart. Binnen een week is al eenderde van het benodigd bedrag, 50.000 euro, toegezegd. Met het geld wil het bedrijf onder andere de draagbare multimateriaal 3D printer Focus doorontwikkelen.

 

Floris Hoff, industrieel ontwerper en oprichter van By Flow, is al enkele jaren actief met 3D printen in het FabLab in Maastricht Een eerste concept van zijn draagbare 3D printer Focus toonde hij verleden jaar al. Hij heeft dat ontwikkeld uit onvrede met de bestaande printers van die tijd. Enkele maanden geleden heeft hij in de XL store van Albert Heijn het 3D printen van chocolade met de Focus gedemonstreerd. Met de campagne op Kickstarter zoekt hij voor zijn bijzondere 3D printer niet alleen een wereldpodium, maar vooral financiering voor zijn verdere plannen.

 

Multimateriaal en opvouwbaar

Floris Hoff is heeft in februari 2013 het eerste prototype van de Focus gebouwd. Hij wil met deze 3D printer twee zaken wezenlijk anders aanpakken dan wat momenteel in de markt gebruikelijk is. Allereerst kan de 3D printer opgevouwen worden. Als je het deksel dichtklapt, heb je een koffertje dat je zo overal mee naar toeneemt. Binnen enkele minuten na het openen kun je 3D printen. De 3D printer is desondanks nauwkeurig doordat het verwarmde printbed stilstaat. Daardoor is kalibratie overbodig.De laaghoogte waarmee de Focus print is minimaal 0,1 mm, het maximale bouwvolume bedraagt 215 bij 220 bij 160 mm. In de Z-as positioneert de printkop normaal met 5 micron, in de speciale micro-stepping modus met 0,16 micron. Het andere afwijkende punt is dat deze 3D printer daadwerkelijk een multimateriaal printer is. PLA, ABS, biorubber, brons, keramiek zelfs eetbare materialen zoals chocola kunnen ermee verwerkt worden. Dat de printer meerdere materialen aan kan, en ook eetbare materialen kan printen, komt door de speciale extruders die Floris Hoff heeft ontwikkeld. Eén versie is bedoeld voor filament, de ander voor pasta-achtige materialen. Een speciaal magneetmechanisme maakt het verwisselen van de extruders eenvoudig en snel, zonder dat dit ten koste van de nauwkeurigheid gaat. De speciale software herkent het type extruder.

 

Michelin sterren kok

De crowdfundingcampagne bij Kickstarter is bedoeld om geld op te halen om de productie van Focus te versnellen en nog vervolgonderzoek te kunnen doen. ByFlow wil namelijk nog nieuwe types extruders ontwikkelen en testen, evenals nieuwe materialen en andere functionaliteiten. Momenteel werkt de Maastrichtse start up onder andere samen met een Michelin sterren kok aan het combineren van 3D printen van voedsel met de keuken van een chef kok. Daarnaast ontwikkelt men momenteel een 3D printer voor het MKB. Deze krijgt een groter bouwvolume (50 bij 50 bij 50 cm) en wordt onder meer aangepast voor het 3D printen van protheses voor de zorgsector. Het doel is medio juni 50.000 euro te hebben binnengehaald.

 

De early birds in de Kickstartercampagne krijgen hun 3D printer half oktober. De rest moet geduld hebben tot december. Kijk hier hoe je het team van By Flow kunt steunen.

Back to top button