Applications

Boy spuitgietmachine combineert 3D printen met spuitgieten

De Duitse fabrikant Boy spuitgietmachine laat komend najaar op Fakuma zien hoe je 3D printen toepast in het spuitgietproces. Daartoe gaat men op de beurs vloer 3D printen én spuitgieten.

 

Live demo spuitgieten met 3D geprinte inserts op Fakuma

De toepassing die men heeft ontwikkeld, is een metalen moedermatrijs waarin je de kunststof inzetstukken plaatst. Deze zorgen in feite voor het vormen van het kunststof product. De matrijsinzetten worden gemaakt met 3D printen. Volgens Michael Kleinebrahm, hoofd applicatiecentrum bij Boy, zijn deze inserts sterk genoeg om zo’n 100 kunststof producten mee te spuitgieten. “De toepassing van additief vervaardigde gereedschapinserts is onze eerste stap in de 3D wereld.”

 

Standtijd inzetmatrijs: 100 producten

Zo’n 100 producten kunnen de 3D geprinte matrijsvormen gemakkelijk volhouden. Dat is voldoende om een aantal testproducten te hebben die exact dezelfde eigenschappen hebben als de uiteindelijke spuitgietdelen. En daar is het de fabrikant van spuitgietmachines om te doen. “Fysisch hebben deze producten dezelfde eigenschappen als de producten die je op met een conventionele matrijs spuitgiet”, aldus Kleinebrahm. De investeringskosten zijn echter veel geringer en de doorlooptijd veel korter, omdat je geen volledige matrijs freest maar alleen de benodigde vorminzet 3D print. Het wisselen van een inzet vergt slechts enkele minuten werk. Kleinebrahm denkt dat in de ontwikkelingsfase van een product deze toepassing van 3D printen een realistische is. Ook is 3D printen zo inzetbaar voor kleine series van kunststof producten.

 

Metaal omspuiten

Op Fakuma in Friedrichshafen (13-17 oktober) 3D print Boy inzetstukken voor het spuitgieten van karabijnhaken. Dat gebeurt net als het spuitgieten live op de beurs. Als spuitgietmachine gebruikt men hiervoor een Boy XS (100 kN sluitkracht). Een andere toepassing die Boy toont, is het omspuiten van een kruisschroevendraaier met kunststof om het handvat zonder assemblage te monteren. Dat gebeurt in een aantal stappen: als eerste wordt het metaal met nylon 6 omspoten en daarna met twee componenten siliconen. De productie gebeurt op twee spuitgietmachines, maar volledig geautomatiseerd.

 

Back to top button