ApplicationsMaterials

3D Systems: binnenkort nylon 6 voor CubePro

3D Systems brengt binnenkort een nylon filament voor de CubePro 3D printer op de markt. Het nylon 6 CubePro materiaal zit in de laatste testfase. Het gaat om nylon 6 en de Amerikaanse printerfabrikant denkt hiermee vooral engineers tegemoet te komen. Het is de tweede belangrijke materiaalinnovatie, nadat onlangs al wateroplosbaar support materiaal voor de CubePro is geïntroduceerd. 

 

Medtronic: mindset door 3D printen veranderd

Martin Johnson, principal engineer bij 3D Systems, heeft dan aangekondigd in een nieuwe webinarreeks die het Amerikaanse concern is gestart: 3D printing with the Pros. Hierin komen grote professionele gebruikers aan het woord, in deze aflevering Medtronic.

 

Nylon 6: engineering materiaal

Johnson verwacht dat de komst van nylon 6 de inzet van de CubePro, een compacte filament printer, in een nieuwe richting kan duwen. Het bestempelt het materiaal als een gamechanger omdat je met het nylon producten kunt 3D printen die vanwege hun mechanische eigenschappen blijvend kunnen worden ingezet. Toepassingen ziet hij onder andere in het 3D printen van opspanmiddelen. “Het nylon is een echt engineering materiaal.” De CubePro kan dit materiaal aan omdat de printer standaard is uitgerust met een luchtgekoelde temperatuurregeling, die de temperatuurbalans tussen de printkamer en de nozzle constant houdt. Martin Johnson zegt dat deze functie onmisbaar is. “Hierdoor is de machine betrouwbaarder.”

 

Medtronic: andere mindset dankzij 3D printen

Dat werd min of meer bevestigd door William Harding, die bij Medtronic werkzaam is in het Healthcare Innovation team. “Door de temperatuurregeling levert de CubePro wereldwijd in al onze vestigingen hetzelfde resultaat.” Gebruiksgemak en de printsnelheid zijn voor hem de wezenlijke criteria waarop hij 3D printers beoordeelt. Het team waarin Harding werkt, heeft al uitgebreide ervaring met additive manufacturing, onder andere met stereolithografie machines. “De inzet van 3D printen heeft onze mindset hoe we kijken naar oplossingen voor de patiënt veranderd. We kunnen in enkele uren een design printen en we kunnen modellen printen om de patiënt duidelijk te maken wat we gaan doen.”

 

3D Systems Inifinity
Met het nieuwe Infinity water oplosbaar support materiaal is het verwijderen van de support minder tijdrovend dan tot nog toe.

Wateroplosbaar support materiaal

William Harding heeft als een van de eerste het nieuwe, wateroplosbaar supportmateriaal Infinity voor de CubePro getest. Dee CubePro heeft maximaal 3 printkoppen, dit materiaal kan dus als een van de extra filaments worden gebruikt. Het Infinity supportmateriaal zorgt ervoor, door op te lossen in water, dat het nabewerken van de geprinte onderdelen minder omslachtig wordt. Harding: “Het verwijderen van support was tijdrovend. Je moest echt goed nadenken waar je ondersteuning nodig had. Nu hoef je daar minder over na te denken omdat het support materiaal zich gemakkelijk laat verwijderen.”

 

Back to top button