3D printmarktApplications

Bieke Hoet en Materialise lanceren 3D geprinte bril

In België kun je voortaan een 3D geprinte bril kopen, de Hoet Cabrio Collectie. Het design komt van Bieke Hoet, een Vlaamse designer. Materialise produceert de brillen door deze te 3D printen. Binnen anderhalf jaar wil Materialise de stap zetten naar volledig gepersonaliseerde brillen, vervaardigd op basis van een scan van iemands gezicht.

 

Unieke designmogelijkheden dankzij 3D printen

Hoet Design Studio en Materialise hebben de Cabrio brillenlijn gelanceerd tijdens Materialise World Conference, de driejaarlijkse 3D print conferentie van het additive manufacturing bedrijf. Dit keer namen er in totaal meer dan 800 relaties en externe gasten aan de tweedaagse conferentie deel.

 

Differentiëren van de rest

Bieke Hoet, de ontwerpster, ziet 3D printen als een manier om je qua design te onderscheiden, omdat hiermee brilmonturen gemaakt kunnen worden die met andere technieken niet realiseerbaar zijn. “De vormvrijheid van 3D printen laat toe andere modellen te bedenken. Daarmee differentiëren wij ons”, zo licht ze zelf toe. Ook de draagbaarheid van de kunststof 3D geprinte bril is beter. Hoet Design Studio en Materialise hebben met het design de grenzen van wat maakbaar is met additive manufacturing opgezocht en verlegd.

 

Dure voorraden overbodig

Daarnaast biedt de nieuwe productietechniek een belangrijk voordeel in de totale keten, doordat dure voorraden vermeden worden. Opticiens kunnen volstaan met de collectie. Elk montuur wordt daarna  op bestelling geprint en is binnen een tot twee dagen klaar. Bieke Hoet zegt trots te zijn op een brillencollectie die een volledig Belgisch product is: design van Belgische bodem en geproduceerd in de fabriek van Materialise in Leuven.

 

Gepersonaliseerde brillen

Op dit moment bestaat de lijn uit 4 zonnebrillen en 2 gewone monturen. Deze zijn verkrijgbaar in de Hoet Eyewareshops in Brussel en Brugge en een beperkt aantal geselecteerde opticiens wereldwijd. Bieke Hoet en Materialise willen nog verder gaan. Binnen een tot anderhalf jaar bieden ze klanten de mogelijkheid om een bril te laten 3D printen die volledig is aangepast aan het hoofd en gezicht van de drager. Daartoe ontwikkelt Materialise momenteel een scansysteem waarmee de opticien exact het aangezicht en het hoofd van de brildrager scant, waarna zowel het neusgedeelte als ook het deel achter het oor precies op maat gemaakt geprint worden. Bieke Hoet heeft eerder een couture lijn brillen ontwerpen, die van titanium gemaakt wordt met additive manufacturing.

 

 

Back to top button