design

3DDE Conference: design bepaalt toegevoegde waarde 3D printen

Design is cruciaal voor een succesvolle toepassing van 3D printen. Het is naast de machine en het materiaal de derde pijler onder de nieuwe maaktechnologie. Goed design leidt tot extra toegevoegde waarde als je gaat 3D printen, zeggen de experts van Sirris. Het Belgisch kennisinstituut voor de metaalindustrie presenteert op 3D Design & Engineering Conference waarom design de sleutel tot succes van additive manufacturing is.

 

3DDE Conference belicht design voor additive manufacturing

3D Design & Engineering Conference (3DDE Conference) pakt misschien wel een van de meest cruciale kanten van additive manufacturing op: het ontwerp. Stijn Lambrechts, collega van Simon Vermeir van Sirris die in Eindhoven spreekt, zei het onlangs nog zo: “Als je succesvol wilt zijn, moet het design gemaakt zijn voor 3D printen. Het heeft geen zin stukken die je kunt verspanen te 3D printen. Misschien ben je sneller, maar het is geen goedkopere oplossing, zeker niet als je een serie gaat maken. Succes komt uit het ontwerp dat de voordelen van de technologie uitbuit.”

 

Zes redenen voor 3D printen
Dat kan betekenen dat het lichter gaat construeren. Topologie optimalisatie kan forse gewichtsbesparingen opleveren, zoals Sirris in een project voor Flying Cam in Luik heeft aangetoond. Voor een van de onderdelen van de helicopters waarmee filmopnamen worden gemaakt, is het materiaalgebruik geoptimaliseerd zodat een flinke gewichtsbesparing werd gerealiseerd. Het design optimaliseren voor vloeistofstromen is een andere toepassing. Sirris heeft in een ander project het gewicht van een warmtewisselaar voor op een catamaran gereduceerd van 19 kilo naar 1,2 met minder drukverlies, zodat met een kleinere pomp kan worden volstaan. Op een boot zijn dat essentiële gegevens. Functie-integratie kan het derde voordeel van additive manufacturing zijn. Mass customization is een vierde voordeel en het tunen van materiaaleigenschappen kan een andere reden zijn om 3D printen toe te passen. Bij metaalprinten is Sirris al geslaagd om gradueel de eigenschappen te veranderen door verschillende legeringen in een werkstuk toe te passen. 3D geprinte metalen componenten hebben doorgaans dezelfde porositeit als freesdelen. Je kunt echter ook met deze porositeit spelen, bijvoorbeeld filters te printen die op geen enkele andere manier maakbaar zijn.

Programma conferentie
Dit zijn allemaal redenen die het gebruik van 3D printen rechtvaardigen, maar pas tot hun recht komen als je specifiek hiervoor gaat ontwerpen. Simon Vermeit, design engineer bij Sirris, zal op 3DDE Conference met name in gaan op de vraag hoe je de juiste componenten identificeert en hoe je vervolgens het ontwerp zodanig aanpast dat je maximaal de voordelen van additive manufacturing benut. Andere sprekers op de conferentie zijn onder meer Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux, Michael Wanski van Altair Engineering en Gerard Litjens van CIMdata, die spreekt over PLM en 3D printen. Het volledige programma vind je hier.

 

3DDE Conference vindt plaats op 19 mei op de High Tech Campus in Eindhoven. Deelname kost 225 euro, leden van Teqnow en de Koninklijke Metaalunie betalen slechts 195 euro.

 

Back to top button