ManufacturersTechnology

BCN3D gaat met vers kapitaal 3D metaalprinten ontwikkelen

Spaanse machinebouwgroep leidt nieuwe investeringsronde

De Spaanse werktuigmachinebouwer Danobatgroup neemt samen met moederbedrijf Mondragon Corporation een belang in de Spaanse startup BCN3D, fabrikant van FDM 3D printers. Gezamenlijk willen ze het 3D metaalprinten met filament verder gaan ontwikkelen.


De machinebouwer motiveert deze stap door te zeggen dat men diversificatie in het aantal maaktechnologieën zoekt. Het gaat om meer dan een financiële transactie. Binnen het raamwerk van de overeenkomst heeft BCN3D samen met het onderzoekscentrum van Mondragon Corp, IDEKO, een nieuw R&D plan opgesteld. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat men gezamenlijk de mogelijkheden van metaalprinten met filament printers gaat onderzoeken. BCN3D verbreedt hiermee het materiaalportfolio, dat tot nog toe bestaat uit polymeren.

Strategische investering

Danobat en de Mondragon Group doen deze investering vanuit een strategische visie. Via het eigen investeringsfonds koopt de groep aandelen in bedrijven die oplossingen ontwikkelen voor de transformatie van de maakindustrie. “Deze stap past in onze strategie om ons het palet aan maaktechnologieën te diversifiëren”, zegt Nerea Aranguren, innivatiedirecteur bij de groep. Met het aandeel wil men van dichtbij de ontwikkeling van AM kunnen analyseren. Alberto Bermejo, Investment Director bij het risicokapitaalfonds van Grupo Mondragon, zegt: “BCN3D past niet alleen perfect in onze langetermijnstrategie voor additive manufacturing, namelijk 3D printen toegankelijk te maken. We zijn ook overtuigd dat BCN3D de grenzen in de 3D printindustrie kan verleggen.” Dat moet dan onder meer gebeuren met het 3D printen met metaalfilament.

IDEX-technologie: extruders bewegen onafhankelijk van elkaar

Het belangrijkste verschil tussen de BCN3D printtechnologie en andere fabrikanten van FDM / FFF printers zit in de IDEX double extrusion technologie. De tweede extruder, bedoeld voor bijvoorbeeld wateroplosbaar supportmateriaal, wordt in een vaste positie buiten het printbed geparkeerd als de andere extruder verder gaat. BCN3D zegt hierdoor oozing te voorkomen. Ook kunnen met deze technologie twee stukken gespiegeld aan elkaar worden geprint omdat de koppen onafhankelijk van elkaar bewegen. Elke extruder heeft namelijk een eigen X- en E-as (die het filament door de extruder duwt), terwijl de Y- en Z-as gedeeld worden. Ook kan BCN3D met deze optie twee verschillende nozzles gelijktijdig inzetten in één werkstuk. Een van de klanten die deze technologie veel inzet is het schoenenmerk Camper. Dat print met de tweede extruder het wateroplosbaar supportmateriaal, waardoor complexere vormen geprint kunnen worden. Tot de klanten behoren verder onder andere BMW, Siemens, Samsung, GE en NASA.

Camper gebruikt de IDEX-technologie om wateroplosbaar supportmateriaal te printen, waardoor het complexere modellen kan printen. (Foto’s BCN3D).

Met de nieuwe investeringsronde heeft BCN3D in totaal € 2,8 miljoen opgehaald. Hiermee staat het in de top 10 van investeringen in Spaanse startups dit jaar. Bij BCN3D werken enkele Nederlanders met een ruime ervaring in de 3D printindustrie, zoals Iris Smeekes als marketing manager en Britt Timmermans als Regional Manager.

Back to top button