ManufacturersTechnology

Arcam Qplus: een kwart hogere productiviteit bij 3D metaalprinten

De Zweedse fabrikant van elektronenstaal 3D metaalprinters Arcam voert de productiviteit met 25% op in de nieuwe Arcam Qplus. Ook de nauwkeurigheid en de oppervlakteruwheid verbeteren. De machines worden deze week gepresenteerd tijdens Rapid in Orlando (Florida) en vervangen de huidige generatie.

 

Nieuwe 3D metaalprinters hebben onder meer autokalibratie

Arcam Qplus is de nieuwe generatie EBM-machines van Arcam, beschikbaar in zowel de Q10 als Q20 uitvoering. Nieuw is dat deze generatie EBM-metaalprinters voorzien is van een speciale functie die op basis van röntgenstralen automatisch zeer nauwkeurig kalibreert en dat de straalbundel beter gecontroleerd wordt. Ook is er nieuwe elektronica die bijdraagt aan de betere printresultaten. “Met de introductie van onze innovatieve Arcam xQam technologie bevestigen we dat we technologisch vooroplopen als het om industrieel additive manufacturing gaat”, zegt Magnus René, CEO van Arcam.

 

q10plus-machineStap naar serieproductie

De 25% hogere productiviteit en betere oppervlaktekwaliteiten zijn precies twee zaken waar de industrie naar vraagt, voordat men 3D metaalprinten naar de serieproductie brengt. De technologie van Arcam is overigens als een van de weinige die ingezet wordt voor seriematig produceren van onder andere orthopedische implantaten. Dat is ook de markt waar de nieuwe technologie zich op richt, naast de aerospace-industrie. Voor de implantaten is juist de ruwere en poreuzere oppervlaktestructuur een voordeel.

 

Nieuwe belichtingsstrategieën

Arcam brengt samen met de nieuwe machine ook een nieuw besturingsplatform, EBM Control 5.0 Behalve dat dit bijdraagt aan een betere beheersing van de stralenbundel, bevat de besturing eveneens nieuwe belichtingsstrategieën die voor een hogere productiviteit en nauwkeurigheid zorgen. De besturing is zowel beschikbaar op de Arcam Q10plus, een kleine machine voor implantaten, als de grotere Arcam Q20plus. Deze laatst heeft een groter bereik en is met name bedoeld voor het 3D printen van aerospace componenten. De machine beschikt eveneens over het eigen kwaliteitsborgingsysteem LayerCam, dat laag voor laag de kwaliteit controleert en de data opslaat voor latere documentatie. Dit systeem is ook beschikbaar op de kleinere machine. In juli neemt Arcam deel aan de Britse luchtvaartshow in Farnborough (11-17 juli).

 

Back to top button