Materials

Agile Space Industries kiest 6K Additive poeders voor lichtgewicht motor voor maanlander

Slechts 5,9 kilogram wegende raketmotor bestaat voor 85% uit geprinte onderdelen

Agile Space Industries gaat een raketmotor voor een maanlander 3D printen die slechts 5,9 kilogram weegt maar wel een stuwkracht levert van 500 lbf (poundforce). Hiervoor gaat het poeders van 6K Additive certificeren, die onder meer bestand zijn tegen de hoge temperaturen tijdens de lancering.  


Het Amerikaanse Agile Space Industries heeft recent nog € 13 miljoen opgehaald bij investeerders om de ontwikkeling en productie van voorstuwingssystemen voor de ruimtevaart uit te breiden. Het geld komt van Lockheed Martin ventures. Het geld zal vooral gebruikt worden om de AM-infrastructuur uit te breiden. Agile levert de aandrijfsystemen voor de robot maanlanders van Astrobotic Technology en ispace uit Japan. Additive manufacturing speelt een sleutelrol in de plannen van Agile.


Extreem korte ontwikkelcycli

Traditionele ontwikkelingscycli voor luchtvaartonderdelen kunnen meer dan twee decennia in beslag nemen. Maar door gebruik te maken van de snelheid en flexibiliteit van AM kan Agile de ontwikkelingstijd terugbrengen tot 12 maanden. “Een ontwikkelingscyclus van een jaar klinkt in veel industrieën nog steeds als erg lang, maar wij laten de hoofdrolspelers in de lucht- en ruimtevaartindustrie zien hoe de toekomst eruit ziet, zegt Kyle Metsger, directeur AM bij het ruimtevaartconcern. De nieuwe TruPrint 5000 metaalprinter van Trumpf stelt Aglie in staat om nieuwe parameters voor de machine en het materiaal gelijktijdig te kwalificeren.

Gering gewicht, hoge stuwkracht

Dit materiaal, Ni625-poeder, komt van 6K Additie. .Het Ni625-poeder wordt gecertificeerd voor gebruik in de productiefaciliteit van Agile. De eerste onderdelen die worden geproduceerd, zullen worden gebruikt in Agile’s A2200 bipropellant hypergolische motor. De motoren worden aangedreven door een hypergolische bipropellant onder druk, die niet ontstoken hoeft te worden omdat de brandstof op basis van hydrazine, M20, en de MON3-oxidant bij contact verbrandt. Door gebruik te maken van additive manufacturing is de motor ontworpen met een gewicht van slechts 5,9 kg en een stuwkracht van 500 lbf. Dit onderstreept de voordelen van lichtgewicht AM bij een enorm vermogen.

Dankzij additive manufacturing brengt Agile Space Industries de ontwikkeltijd terug van vele jaren naar 12 maanden. (Foto’s Agile Spae Industries).


95% van de motoronderdelen 3D geprint

Kyle Metsger, directeur Additive Technology bij Agile, legt uit: “Qua gewicht zijn 85% van onze motoronderdelen additief vervaardigd, wat betekent dat we sterk afhankelijk zijn van AM-poeders die bestand zijn tegen de extreme temperaturen en krachten die tijdens het opstijgen en vliegen worden gegenereerd. 6K Additive stelt ons in staat om additief te produceren met behulp van poeders van hoge kwaliteit die nodig zijn voor onze kritische toepassingen” Dankzij de consistente kwaliteit van de poeders van 6K Additive zijn de lange bouwtijden voor de complexe onderdelen geen probleem. De A2200-motoren van Agile zullen worden gebruikt in een maanlander. Deze motor kan van 50 naar 100% stuwkracht gaan in minder dan 650 milliseconden. Hierdoor leent de Agile motor zich voor de maanlanders die veel zal moeten manoeuvreren op de maan.

Recyclingprogramma

Een bijkomende reden om voor 6K Additive te kiezen is het recyclingprogramma van de poederfabrikant en de duurzame productiemethode. , terwijl het ons ook helpt om onze milieudoelstellingen te halen door middel van hun recyclingprogramma en duurzaam geproduceerde poeders. “Het feit dat we ruimteverkenning mogelijk kunnen maken en tegelijkertijd op aarde voorop kunnen blijven lopen op het gebied van duurzaamheid, is het beste van twee werelden”, zegt Frank Roberts, President van 6K Additive, over de samenwerking.

Back to top button