Technology

Additive Manufacturing niet op niveau dat luchtvaartindustrie vereist

Additive manufacturing biedt absoluut veel potentieel in de luchtvaartindustrie, Reductie van gewicht en recurring costs en betere performance door het design, zijn drie belangrijke winsten die AM biedt, aldus Luis Martin Diaz van Airbus Helicopters. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat 3D metaalprinten op een industrieel niveau staat dat de sector vereist.


Dat heeft Luis Diaz deze week gezegd tijdens de jaarlijkse conferentie van het Manufacturing Innovations Network, een aerospacecluster in Duitsland. Bij Airbus Helicopters is additive manufacturing in vijf jaar tijd serieuze business geworden. Het bedrijf gebruikt de technologie niet alleen voor de productie van onderdelen voor de helikopters maar ook voor toelevering van onderdelen aan vliegtuigbouwer Airbus. Jaarlijks print Airbus Helicopters zo’n 2000 metalen onderdelen. Daaronder de ‘latch shaft’ voor de deuren van de A350 XWB, die seriematig worden geprint op een EOS M400-4 machine.

Onvoldoende gekwalificeerd proces

Van een industrieel proces zoals de luchtvaartindustrie dat vereist, is echter nog lang geen sprake, aldus de Vice President Head of Industrial Service Centers van de Airbusdochter in Duitsland. De belofte is groot, maar de technologie moet nog rijpen omdat de hele productieketen nog onvoldoende geïntegreerd is. Ook werken de metaalprinters nog teveel onder wat Diaz noemt ‘laboratorium’ omstandigheden en onvoldoende zoals de luchtvaartindustrie van een gecertificeerd proces verwacht. Industrialisering hoort in zijn ogen een kerncompetentie te zijn bij de fabrikanten van de 3D metaalprinters. “Ze moeten absoluut snappen wat toelatingseisen zijn en kwalificatiecriteria begrijpen en beheersen.”

Airbus Helicopters 3D print sinds twee jaar seriematig onderdelen voor de deuren van de A350 XWV (Foto Airbus)

80 procent kosten zit stappen na het 3D printen

Daarnaast moet in de designfase al nadrukkelijk gekeken worden naar de vervolgstappen na het feitelijke 3D printen. 79 procent van de totale kosten zitten namelijk in dat vervolgproces, dat na het 3D printen komt. Als voorbeeld gaf hij het ontwerp van de support. “Dat is beslissend om de ideale verspaningsstrategie te realiseren. Kunnen we support geautomatiseerd verwijderen of moet dit handmatig per onderdeel?” Ook de wanddikte noemt hij een cruciaal aspect. Vanuit het oogpunt van gewichtsbesparing wil je de wanddikte misschien zo dun mogelijk, maar kun je het werkstuk dan nog goed opspannen voor de verspanende nabewerking?

Digitalisering hele proces de gamechanger

Luis Diaz zegt dat het digitaal integreren van alle processtappen en daarna het verzamelen en analyseren van data de game changer zal worden. Daarmee kan men het volledige proces significant vereenvoudigen.

NH 90

Deze week maakte de Bundeswehr bekend een order voor 31 NH90 helikopters bij Airbus Helicopters te plaatsen (foto Airbus)

Back to top button