Applications

Windesheim investeert in EOS M 400 metaalprinter

Het lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim neemt deze zomer een EOS M 400 in gebruik. Hiermee wil de hogeschool voor het industriële MKB de drempel naar 3D metaalprinten verlagen. “Daarom kopen we een industriële machine”, zegt lector Geert Heideman.


Het lectoraat Kunststoftechnologie werkt het aan vier programmalijnen: de circulaire economie, duurzaam produceren, lichtgewicht ontwerpen en additive manufacturing. “Bij dit laatste pakken we het thema als geheel aan, vanuit engineering en design maar ook vanuit softwaretechnieken. Daarbij richten we ons op de industriële kant van additive manufacturing”, legt Geert Heideman uit. Voor deze programmalijnen beschikt het lectoraat al al over meerdere 3D printers voor polymeren.

“Als je bedrijven wilt overtuigen dat hier een kans ligt, moet je de kennis opbouwen op industriële schaal.

Geert Heideman, lector: machinebouwers overtuigen van de mogelijkheden van additive manufacturing.

Stap naar industriële toepassingen

De aankoop van een productie AM systeem zoals de EOS M 400, is opmerkelijk voor een Nederlandse hogeschool. Het is echter een bewuste keuze, legt Geert Heideman uit, nadat het lectoraat in gezamenlijke projecten met de Techniek Campus Deventer ervaring heeft opgedaan met een middenformaat 3D metaalprinter. De ervaring leert namelijk dat bedrijven die op een kleinere machine met de techniek kennismaken toch niet zo snel de stap naar de inbedding van AM in hun productie maken. “Als je bedrijven wilt overtuigen dat hier een kans ligt, moet je de kennis opbouwen op industriële schaal.”

Toepassingen in de machinebouw

Met de EOS M 400 kan dat. De Duitse fabrikant heeft dit AM systeem voor metaal specifiek ontwikkeld voor industriële productie. Zo is het bouwvolume 400 mm bij 400 mm bij 400 mm voldoende voor veel industriële toepassingen in de machinebouw, de sector waar Windesheim zich met name op richt. EOS bouwt dit type met 1, 2 of 4 lasers. De versie die in Zwolle komt te staan, beschikt over 1 laser van 1kW. Geert Heideman: “Het verschil tussen 1 en 4 lasers zit vooral in de snelheid. Ons hoofddoel is onderzoek en onderwijsontwikkeling, daarom kiezen we voor de versie met 1 laser.”

Windesheim gaat aluminium onderdelen 3D printen op de EOS M 400 (Foto’s: EOS)

Aluminium machine-onderdelen 3D printen

In eerste instantie gaat het lectoraat met aluminium aan de slag. Ook dat is een bewuste keuze. Aluminium sluit als materiaal veel beter aan op de praktijk van de Nederlandse machinebouwers dan titanium waar dikwijls voor gekozen wordt. “We willen de machinebouwers laten zien dat er veel andere toepassingen van additive manufacturing mogelijk zijn anders dan medisch of luchtvaart gerelateerd”, zegt de lector hierover. “Voor machinebouwers en hightech toeleveranciers biedt dit mogelijkheden.” Denk bijvoorbeeld aan spare-part-achtige toepassingen, onderdelen waarvoor een machinebouwer vaak jarenlange levergaranties moet afgeven, maar die een drama vormen als ze na vele jaren weer in productie moeten gaan.

Consortia met bedrijven

De hogeschool gaat rond de nieuwe 3D metaalprinter consortia van maakbedrijven vormen, die gezamenlijk met studenten toepassingen gaan ontwikkelen, businesscases uitwerken en ervaring met de technologie opdoen. De regio waar Windesheim zich op richt, is heel groot. Naast de spare-part toepassingen komen in deze projecten ook zaken aan bod zoals functie-integratie, topologie optimalisatie en processimulatie. Hierbij kiezen deelnemers een invalshoek die past bij het eigen product. Inmiddels is een consortium van tien bedrijven al aan de slag. Een van de partijen die hierin meedoet, is Nikhef in Amsterdam dat onder andere onderzoek doet voor het Zwitserse CERN. Ook studenten doen mee in zo’n project. Geert Heideman vindt het belangrijk dat de studenten dankzij de nieuwe AM technologie opgeleid worden met kennis van additive manufacturing. “Normaal leveren we als hogeschool studenten af die in de industrie verder het vak leren. Met additive manufacturing moeten we studenten afleveren die een voorsprong hebben op de maakbedrijven en die de nieuwe kennis kunnen overbrengen.”

De EOS M 400 machine wordt komende zomer in gebruik genomen. De metaalprinter komt te staan bij Perron 038 in Zwolle, de oude locomotiefhal. Hier is een R&D hub in ontwikkeling, waarin naast Windesheim ook het Fraunhofer Project Center actief is evenals een ontwikkelteam van AWL. Binnenkort start de verbouwing van de ruimten die nodig zijn voor de EOS machine.

Back to top button