Gast columnsTips van 3D print pro's

5 tips voor sneller 3D printen met filament

Soms kan het niet snel genoeg gaan: je wilt je product of prototype zo snel mogelijk klaar hebben. Bij 3D printen werken snelheid en kwaliteit als twee communicerende vaten. Ook bij 3D printen met filament. Sneller 3D printen kan, maar heeft meestal direct gevolgen voor de kwaliteit. Toch kun je best tijd winnen. 5 tips om sneller je 3D geprint product in handen te hebben.

 

Default snelheid verhogen: let op het model

FDM printers kunnen best hoge printsnelheden halen. De problemen doen zich dan voor in de hoeken en bij de fijne details. De printkop moet dan snel van richting veranderen tijdens het printen en dat zie je terug in de kwaliteit. Die is op die plekken slechter. Bekijk daarom goed het model voordat je in de slicer software de printsnelheid hoger zet. Bij rechthoekige producten levert een hogere snelheid doorgaans geen probleem op. Moeten fijne details worden geprint, of zitten er veel hoeken in het product, dan is wat extra geduld wellicht een betere optie.

 

Grotere nozzle en laaghoogte

Hoe méér filament door de nozzle wordt geperst, hoe sneller de 3D print klaar is. Met een grotere nozzle diameter en hogere laaghoogte, kun je veel tijd winnen. Maar dikkere printlagen gaan ten koste van de detaillering. Bovendien kan de stevigheid afnemen. Een grotere nozzle en een andere laaghoogte hebben daarom alleen zin als nauwkeurigheid minder belangrijk is.

dddrop

 

Infill structuur en buitenlagen

Waar dikwijls wel tijd mee kan worden bespaard, is de hoeveelheid infill. Het zal bijna nooit nodig zijn om een massief stuk te printen. De honingraatstructuur in het product zorgt voor stevigheid, bespaart filament en verkort de printtijd. In de slicer software kun je doorgaans kiezen voor een bepaald percentage infill: hoe lager, des te sneller is de 3D print klaar. Bedenk echter wel waarvoor de print bedoeld is: hoe geringer de infill, des te zwakker wordt het product. Let ook op het aantal buitenlagen. Teveel massieve buitenlagen in combinatie met een te geringe infill, kan ertoe leiden dat de buitenlagen gaan doorhangen.

 

Support materiaal

Waar je echt printtijd mee kunt besparen, is de keuze voor support materialen als je een 3D printer hebt met dubbele extruder. Water oplosbaar filament voor de support structuren is handig, maar kost extra tijd bij het printen. En het oplossen van de support gebeurt naderhand weliswaar vanzelf zodra het werkstuk in water ligt, het kost wel tijd. Heb je je werkstuk sneller nodig, vink dan in de slicer software de optie aan om support van hetzelfde materiaal te printen als je voor het werkstuk gebruikt. De 3D printer print de support dan in een luchtiger patroon zodat je de structuren gemakkelijk met de hand kunt afbreken. Misschien moet je daarna je print nog even lichtjes schuren om de laatste restjes van het support weg te halen, dat weegt niet op tegen de tijd die je bespaart.

 

Zorg voor een vol platform

Een optie om tijd te winnen die niet ten koste van de kwaliteit gaat, is meerdere producten in één keer op je platform plaatsen. Bij kleinere producten kan dat vaak heel goed. Je bespaart dan tijd doordat de 3D printer niet hoeft op te warmen en af te koelen én je de 3D printer slechts één keer hoeft in te stellen. Uiteraard moeten de producten wel van hetzelfde materiaal worden geprint.

Cebastyan Hammink
Service & Support Engineer dddrop 3D printers

Wil je méér weten hoe je je filament printer effectiever kunt inzetten? Kijk dan op de website van dddrop 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button