ManufacturersMaterials

3D4Makers en Perstorp vormen joint venture ElogioAM

3D4Makers en Perstorp AB stappen samen in een joint venture, ElogioAM. Dit nieuwe bedrijf wordt in Nederland gevestigd en gaat 3D print materialen ontwikkelen en produceren. Het eerste product van ElogioAM is het Facilan filament. Onder deze merknaam wil de nieuwe onderneming materialen op de markt brengen voor 3D printtoepassingen in de medische industrie, ortheses, mode, advanced prototyping en andere consumenten en industriële markten.

 

Nieuwe onderneming gaat hoogwaardige filamenten produceren

3D4Makers is een bekende Nederlandse fabrikant van filament voor FDM printers. Perstorp AB is wereldwijd een van de leidende spelers in de fijnchemie. Beide ondernemingen bundelen hun krachten in ElogioAM. “De kennis van Perstorp over fijnchemie, additieven en polymeren maakt 3D printmaterialen mogelijk waar we tot nog toe alleen van konden dromen”, zegt Jan-Peter Wille, co-founder van 3D4Makers in Haarlem. Volgens hem zullen materialen met betere toleranties eraan bijdragen dat 3D printen een vaste plek krijgt in de productie, voor onderdelen met betere prestaties. “ElogioAM is voor ons een enorm spannende stap. Perstorp is snel, flexibel en innovatief. We krijgen een partner waarmee we continu kunnen innoveren in de dynamische 3D printmarkt.”

 

Facilan filamentreeks

Perstorp en 3D4Makers werkten al aan de ontwikkeling van Facilan, een reeks hoogwaardige filamenten voor FDM printers. De eerste filamenten zijn sinds kort op de markt. De beide bedrijven noemen Facilan C8 de 5e generatie filament.  Nu hebben de bedrijven besloten samen verder te gaan. “Ik beschouw de joint venture, de oprichting van ElogioAM, als de logische vervolgstap om dit potentieel versneld verder te ontwikkelen”, zegt Marie Grönborg, executive vice president Innovation bij Perstorp.

 

Betere eigenschappen door filamenten ElogioAM

Het nieuwe Facilan PCL 100 filament wordt gebruikt door onderzoekers in de medische sector, onder andere voor de ontwikkeling van kunstmatige spieren, implantaten met medicijnen, schedelimplantaten en smart materials. Facilan C8 is een ander filament van de joint venture: dit filament levert 3D geprinte producten met een hogere impact en treksterkte dan ABS ondanks dat het gemaakt wordt van composteerbare grondstoffen. Producten geprint met Facilan C8 voelen zachter aan dan PLA en ABS.

 

Potenties AM ten volle benutten

ElogioAM stelt zichzelf tot doel om 3D printmaterialen te ontwikkelen waarmee de mogelijkheden van additive manufacturing ten volle kunnen worden benut. Facilan filamenten zijn vanaf de basis opnieuw ontwikkeld, met veiligheid en de toepassing voor ogen. De nieuwe onderneming wordt, als de autoriteiten er goedkeuring aan geven, in Haarlem gevestigd.

 

Back to top button