ApplicationsTechnology

3D Systems D2P: medische 3D data converteren naar digitaal 3D model

3D Systems komt met twee nieuwe producten voor medische 3D print toepassingen. Voor cardiologen breidt 3D Systems het portfolio uit met een nieuw, flexibel materiaal voor de MultiJet 3D printers. Daarnaast heeft het concern op een radiologiecongres een preview gegeven van 3D Systems D2P, een heel nieuwe softwaresuite die medische DICOM data converteert naar digitale 3D modellen die eventueel geprint kunnen worden.

 

De medische sector is een van de eerste sectoren die 3D printtechnologie breed omarmen. Het gaat dan onder andere om het printen van modellen op basis van patiënt specifieke gegevens, afkomstig van bijvoorbeeld een CT scan. Op een congres voor radiologen heeft 3D Systems de nieuwe software D2P (Dicom to print) getoond.

 

3D Systems D2P: end to end systeem voor medici

3D Systems D2P is een end to end oplossing. De software zet specifieke data die een arts van een patiënt heeft om in een virtueel 3D anatomisch model. Daarmee kan de arts een operatie beter plannen. Vanuit dezelfde software kan de medicus ook een fysiek model 3D printen. 3D Systems wil met deze nieuwe software uiteindelijk medici een compleet softwarepakket bieden dat de volledige workflow van data inlezen tot 3D printen integreert. Door de verschillende stappen in dit proces te integreren in één systeem, maakt het Amerikaanse bedrijf het gemakkelijker voor medici om digitale 3D technieken te gebruiken. D2P is nog in ontwikkeling en niet vrijgegeven voor commerciële toepassingen. 3D Systems heeft wel patent aangevraagd op het softwarepakket.

Flexibel materiaal voor 3D modellen van het hart

Een van de medische beroepsgroepen die 3D printen al inzet, zijn de cardiologen. 3D Systems heeft een specifiek cardiologisch 3D modelleersysteem ontwikkeld. De cardioloog kan hiermee een digitale weergave van het hart van de patiënt maken. Dat model wordt vervolgens 3D geprint met een ColorJet printer of een MultiJet printer. De cardiologen gebruiken de modellen vooral voor overleg met andere specialisten en de patiënt en diens familie. 3D Systems voegt hier een nieuw, buigbaar materiaal aan toe voor de MultiJet 3D printers. Het nieuwe materiaal zorgt voor een nog realistischer model van het hart, dat de cardioloog kan gebruiken om een operatie voor te bereiden. Met de MultiJet printtechnologie kan het hart in één keer worden geprint met behoud van een acurate weergave van de inwendige structuren van het hart.

3D Systems wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Landré en Canon Benelux

 

Back to top button