ManufacturersMaterialsTechnology

Carima DM 250: groot formaat DLP printer én siliconen rubber

De Koreaanse producent van DLP 3D printers Carima heeft nieuwe lijn DLP printers ontwikkeld, de Carima DM 250. Hiermee kunnen producten tot 1 kilogram gewicht en tot 250 mm breed worden geprint. Daarnaast introduceert het een elastisch siliconen rubber. Topman Byungkeuk Lee ziet onder andere in de medische wereld toepassingen voor het nieuwe elastische materiaal. 

 

Onlangs was Carima op Formnext aanwezig met een forse stand, onderstrepend dat het niet zomaar in de top 10 van fabrikanten van industriële 3D printers staat (volgens Wohlers). In Frankfurt toonde het Koreaanse bedrijf het nieuwe elastische materiaal voor het eerst, dat al eerder werd aangekondigd. Carima CEO Byungkeuk Lee vindt het belangrijk dat de 3D printindustrie snel het materiaalportfolio verbreedt. “Alleen door continu te blijven ontwikkelen kan de 3D printindustrie leidend worden.”

 

DLP geprint werkstuk van 1 kilogram

Carima DM 250
De nieuwe Carima DM 250 vergroot het bereik van DLP printtechnologie.

Op Formnext toonde het naast het nieuwe materiaal een opvallend werkstuk, geprint op een van de eigen DLP printers, de nieuwe Carima DM 250. Deze nieuwe 3D printer is de opvolger van de Master EV lijn en werkt net als de andere modellen met een LED lichtbron. De nieuwe LED lichtbron heeft echter een levensduur van meer dan 20.000 uren en garadeert gedurende deze periode een stabiel printproces. Het gaat om een werkstuk met afmetingen van 250 bij 140 bij 250 mm, met een gewicht van 1 kilogram en geprint met een wanddikte van 0,1 mm. Carima heeft dit geprint met een standaard materiaal. Het is, aldus de Koreanen, grootste werkstuk tot nog toe gemaakt met DLP technologie. De afmetingen van het bouwplatform van de DM250 is aanzienlijk groter dan wat tot nog toe gangbaar is in deze printtechnologie, namelijk 250 bij 140 bij 250 mm (X, Y en Z) . Opvallend aan het werkstuk is de goede detaillering. De dunste laag waarmee geprint kan worden is 25 µm (maximale laagdikte 100 µm). De slicing software van de Carima DM 250 kan zowel het STL format als enkele andere inlezen.

 

carima
Het elastisch printmateriaal van Carima is voor het eerst te zien in Europa in Frankfurt op Formnext.

Op termijn menselijke organen printen?

Het nieuwe siliconen rubber van Carima  is zeer elastisch. Dat maakt het geschikt voor medische toepassingen. Denk hierbij aan het 3D printen van modellen van organen, hart, spieren en bloedvaten, zowel voor studiedoeleinden als voorbereiding van operaties. De Koreanen denken trouwens al verder dan enkel aan toepassingen als oefenmodellen en geleidingen voor operaties. Op termijn kan het materiaal een basis zijn voor het 3D printen van menselijke organen, zeggen de onderzoekers van Carima.

 

 

 

Back to top button