Applications

3D printproject Rotterdamse haven: digitale magazijnen de toekomst?

Men gaat scheepsonderdelen als schroeven, afsluitringen en vloeistofgeleiders 3D printen en testen. Deze onderdelen zijn geselecteerd uit een lijst met in totaal zo’n 30 componenten die in aanmerking zouden kunnen komen. Bij de selectie is gekeken naar criteria zoals: Wat kun je 3D Printen? Welke voordelen heeft 3D printen? En is het wel economisch rendabel om te printen?

 

3D printen maritieme sector

Het pilot project ‘3D printen van maritieme reserveonderdelen’ moet namelijk antwoord geven op de vraag of je 3D printen kunt inzetten in de maritieme sector. Het project levert niet alleen een aantal geprinte onderdelen op. Het consortium gaat de onderdelen ook testen en bepalen of ze voldoen aan de eisen die in de praktijk in de maritieme sector aan de onderdelen worden gesteld. Daarnaast bouwen de partners in het project een database op waarin wordt aangegeven welke onderdelen nu, binnenkort of in de toekomst kunnen worden geprint. Deze database geeft een handreiking aan maritieme bedrijven bij het selecteren van materialen, productiemethoden en nabewerkingsaspecten. En het biedt de deelnemers de mogelijkheid om concreet en gericht de voordelen en mogelijkheden van deze nieuwe technologie in de praktijk te benutten.

 

Broekman Logistics: digital warehouses?

Ook logistieke dienstverlener Broekman Logistics doet mee, als enige uit de logistieke sector. CEO Raymond Riemen zegt over zijn motivatie om mee te doen: “Wij erkennen de betekenis van 3D printen voor een aantal van onze klanten voor wie we cargo verschepen en opslaan. Aanvullend op onze fysieke magazijnen zou onze deelname aan dit consortium een eerste stap in de richting van een digitaal magazijn voor deze klanten kunnen betekenen.” Daarmee zou Broekman Logistics in staat zijn om op het juiste moment op de juiste locatie te leveren, enkel door vanuit het digital warehouse de componenten te 3D printen pas als er vraag is.

 

De aftrap van de pilot eerder dit jaar.
De aftrap van de pilot eerder dit jaar.

 

Presentatie op Wereldhavendagen

Het feitelijke 3D printen van de onderdelen vindt in de maanden juli en augustus van dit jaar plaats. In september worden de onderdelen getest en volgt de rapportage. De voortgang van het project wordt gepresenteerd tijdens de Rotterdamse Wereldhavendagen. Vanuit de maakindustrie doen onder andere Bender Additive Manufacturing, EOS, DMG Mori, Oceanz, FMI en Hitech mee aan het consortium, dat verder bestaat uit vooral havengerelateerde ondernemingen en kennisinstellingen. Het initiatief komt van Innovation Quarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. Het project wordt uitgevoerd samen met het Havenbedrijf Rotterdam en RDM Makerspace.
Fotografie: Van dalen products

 

Back to top button