Applications

AMcubator moet serieproductie met 3D printen versnellen

Zes bedrijven bundelen 3D print faciliteiten op Brainport Industries Campus

Zes bedrijven starten op Brainport Industries Campus AMcubator. Hierin brengen ze een compleet 3D printecosysteem bijeen, in eerste instantie bedoeld voor 3D printen met polymeren. Andere bedrijven kunnen AMcubator gebruiken als opstap naar industriële serieproductie met 3D printen, zonder dat ze zelf meteen fors moeten investeren.


De zes oprichters van AMcubator zijn Marketiger, Additive Center, Koninklijke DSM, Hexagon, AM-flow en AM Solutions ( Rösler Group). “We gaan gezamenlijk fysiek in een ruimte op de campus zitten, met als doel dat elk bedrijf dat een idee heeft of wil weten of 3D printen een oplossing is, naar ons toe kan stappen”, verduidelijkt Maarten van Dijk van Additive Center. Het nieuwe initiatief moet resulteren in schaalbare productie met 3D printen.  

Nieuw initiatief op Brainport Industries Campus

Half november moet deze lege ruimte gevuld zijn met een volledig 3D print ecosysteem.

Vervolgstap op applicatiecentrum

De komst van zowel Additive Center als Marketiger naar de Brainport Industries Campus lijkt tot het beoogde effect te leiden: een versnelling van de activiteiten rond 3D printen. Begin dit jaar hebben beide partijen samen met AM-flow al het initiatief genomen om een gezamenlijk applicatiecentrum op te richten. “AMcubator is een vervolgstap,” zegt Maarten van Dijk. “De combinatie van een applicatiecentrum waar we ontwikkelen en een productievloer waar de machines staan, is super belangrijk om serieproductie met 3D printen te versnellen. Niet alleen dingen bedenken, maar ze ook praktisch toepassen.”

1100 vierkante meter vol met 3D printtechnologie

Daartoe brengen de zes founding fathers van AMcubator in de 1100 m2 grote ruimte op BIC hun technologie in. DSM zet er 3D printers neer; AM Solutions de systemen om de prints automatisch na te bewerken; Hexagon gaat er meetsystemen voor additive manufacturing plaatsen en AM-flow kan bij serieproductie de stappen na het 3D printen automatiseren en digitaliseren tot en met de stap van verzenden. Maarten van Dijk: “AMcubator pakt de faciliterende rol tussen de leden en zorgt ervoor dat we dé one-stop-shop zijn voor alle industrieën die 3D printen als productietechnologie willen inzetten.”

Versnelling naar serieproductie

Door samenwerking van diverse experts op het gebied van additive manufacturing versnelt AMcubator de toepassingen in alle markten door de techniek toegankelijk en begrijpbaar te maken. Launching partner AM-flow voegt hieraan toe dat dit initiatief de kans biedt om de modulaire oplossing om 3D print fabrieken te automatiseren nog verder te ontwikkelen en live te demonstreren. Dat geldt ook voor AM Solutions. “Als launching partner laten wij onze laatste innovaties zien op het gebied van nabewerking van onderdelen in 3D printen. Samen brengen wij schaalbare toepassingen naar de markt en optimaliseren we de processen om Additive Manufacturing als competitieve productietechnologie neer te zetten” zegt Gerhard Nijhof van AM Solutions.

Uitbreiding ecosysteem

AMcubator wordt ondersteund door Brainport Development en BIC. AMcubator gaat werken met een lidmaatschap. Naast de mogelijkheid om de 3D printfaciliteiten te gebruiken, biedt AMcubator ook AMclub aan. Bedrijven die 3D printen willen inzetten kunnen vier keer per jaar een event bijwonen om kennis te maken met de laatste ontwikkelingen op AM-vlak. Maarten van Dijk zegt dat AMcubator niet bij deze zes oprichters hoeft te blijven. “We zoeken zeker uitbreiding met partners die waarde toevoegen aan het ecosysteem, zowel met software als met technologie. Hoe meer kennis we aan boord krijgen, hoe meer we de technologie naar de markt kunnen brengen.”

De opening van AMcubator is gepland voor half november.

Back to top button