ApplicationsMaterials

Nederlands bedrijfsleven omarmt 3D printen en wil méér investeren

3D-printen is breed geaccepteerd als technische standaard voor bedrijven. 79 procent van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van 3D-printen en 58 procent beschikt over eigen 3D-printapparatuur. Maar liefst 88 procent van de ondervraagde bedrijven is van plan meer te investeren in 3D-printen. De ruime meerderheid ziet 3D printen als de logische manier om vertragingen in de supply chain goed te maken. Dat blijkt uit onderzoek door reichelt elektronik onder 230 beslissers binnen Nederlandse organisaties.


Reichelt elektronik, een van Europa’s grootste onlinedistributeurs voor elektronica en IT-technologie, heeft samen met OnePoll onderzoek gedaan naar de positie van 3D printen in het Nederlandse bedrijfsleven. Men wilde weten hoe wijdverspreid de technologie is, welke impact 3D printen op de bedrijven heeft en welke obstakels er zijn. Ook het thema covid-19 is meegenomen: welke impact heeft deze en hoe kijken bedrijven tegen de rol van 3D printen aan om leveringsonderbrekingen op te lossen? De deelnemende bedrijven komen uit de productiesector, de logistiek, de farmaceutische industrie, de energiesector en IT & development. Zoals te verwachten viel, wordt 3D printen vooral ingezet voor prototyping (84%). 73% gebruikt 3D printen voor de productie van kleine series onderdelen; 66% print maatwerkonderdelen.

Onderzoek door reichelt elektronik: 56 procent ziet grotere rol 3D printen in supply chains

Kunststof aan kop

De meeste bedrijven (69%) maken gebruik van kunststoffen, zoals ABS, PLA of PETG. Daarnaast zijn composieten ook vrij populair (45%). 39% van de deelnemers gebruikt van metaal 3D geprinte onderdelen. Dat is zelfs meer dan de minder bekende materialen, zoals keramiek, wax, kunsthars en papier (31%) en aanzienlijk meer dan cement (6%). De gebruikers hebben ook wensen: ze willen onder andere siliconen (FQM), hout of houtachtige materialen, textiel en glas, vuurvaste grondstoffen, koolstof, actieve ingrediënten en supplementaire materialen voor pillen, rubber en voedsel 3D printen. De vraag naar uiteenlopende materialen wijst erop dat de mogelijkheden van 3D-printen nog lang niet uitgeput zijn.

Kan 3D printen helpen omzetverlies door Corona goed te maken?

Het onderzoek van reichelt elektronik is uitgevoerd tijdens de Coronaperikelen. 40 % van de bedrijven die aangeven meer te willen investeren in 3D printen (88%), is dat van plan omdat ze een kans zien omzetverlies door de Coronacrisis goed te maken met 3D printen. Bedrijven willen 3D-printen inzetten om kosten te besparen of hun aanbod uit te breiden. Over het algemeen ziet 79 procent van de bedrijven 3D-printen als een logische manier om vertragingen in de supply chain goed te maken. Deze opvatting wordt versterkt door de positieve effecten van 3D-printen op de winstgevendheid van de ondervraagde bedrijven. 50 procent van de bedrijven die gebruikmaken van het proces heeft het productaanbod uitgebreid en 49 procent heeft kosten bespaard. Bijna de helft (48%) geeft aan dat 3D-printen de deur heeft opengezet naar nieuwe werkterreinen voor het bedrijf en dat de productiviteit is verhoogd.

Bedrijven willen 3D-printen inzetten om kosten te besparen of hun aanbod uit te breiden.

Absoluut groeipotentieel

De onderzoekers concluderen op basis van deze gegevens dan ook dat 3D printen absoluut groeipotentieel heeft. De verwachtingen zijn hoog. 38 procent van de deelnemende bedrijven is van plan de komende twaalf maanden in-house productie met behulp van – bijvoorbeeld – 3D-printen te introduceren. Daarnaast is 56 procent overtuigd dat 3D-printen de komende twee jaar een grotere rol gaat spelen in de supply chain. In welke mate dat gebeurt, zal mede afhangen van de mate waarin obstakels worden weggenomen.

De obstakels voor verdere groei

Die zijn er namelijk ook. Bij de vraag over problemen op het gebied van 3D-printen, gaf 35 procent van de bedrijven aan dat het maken van 3D-prints te veel tijd kost. Nog 30 procent ervaart moeilijkheden met het creëren van de juiste vormen vanwege fouten of omvangbeperkingen en 28 procent heeft problemen met de ontwerpsoftware. Deze tekortkomingen duiden erop, aldus de onderzoekers, dat de onderliggende computertechnologie en toepassingsopties van 3D-printapparaten nog wat te wensen overlaten. Toch kunnen fouten en onnauwkeurigheden ook andere oorzaken hebben. Hoe meer de technologie zich ontwikkelt en hoe groter de kennis van gebruikers, hoe kleiner de kans op fouten.

Back to top button