Applications

Phil Reeves: business de ware driver voor 3D printen

Het gaat er niet om wat je kán printen maar om wat je moét printen! Met deze zin slaat AM veteraan Phil Reeves de spijker op de kop. De business is de driver voor 3D printen. Deze technologie staat bij veel ondernemers op het netvlies, maar slechts een klein aantal zet de stap daadwerkelijk. Hoe te beginnen blijft de grote worsteling.


Phil Reeves is een van de veteranen in de AM-industrie. Hij durft ook kritisch te zijn over de eigen sector. Zo gelooft hij nog niet in disruptie op grote schaal door Additive Manufacturing. “Het is een productieproces, net als CNC of spuitgieten.” Dat neemt niet weg dat hij wel degelijk denkt dat AM voor het midden- en kleinbedrijf interessant kan zijn. Dat zal hij toelichten tijdens zijn keynote lezing de AM conferentie op 3D Makers Zone in Haarlem.

Phil Reeves keynote spreker op AM conferentie in 3D Makers Zone Haarlem

Phil Reeves was lange tijd directeur van Econolyst, totdat het consultancybureau in 2015 werd  overgenomen door Stratasys. Reeves is daarna enkele jaren Vice President Stratagy bij de 3D printerfabrikant geweest. Sinds eind 2018 heeft hij weer zijn eigen onderneming, Reeves Insight. Op 11 februari is hij keynote spreker tijdens de Conference on Additive Manufacturing Maturity in de 3D Makers Zone in Haarlem.

Phil Reeves is 11 februari keynote spreker tijdens de AM conferentie bij de 3DMakerszone in Haarlem.

Is 3D printen oplossing voor een probleem?

Voor hem blijft de business de belangrijkste driver om met 3D printen te starten. Daar begint het. Je moet je afvragen of 3D printen een oplossing voor problemen kan zijn, zegt Reeves. “Maak een lijst met onderdelen die problematisch zijn en kijk of 3D-printen een oplossing biedt.” Hou daarbij oog voor de businesskant. “Want als de kosten evenredig meestijgen, prijs je jezelf gigantisch de markt uit.” Met financiële argumenten moet je het management van de onderneming overtuigen, adviseert hij. Dat is het meest overtuigende argument. Opent 3D printen nieuwe markten doordat je bijvoorbeeld maatwerk kunt leveren? Of kun je de waarde van je product verhogen, zodat je het voor een hogere prijs kunt verkopen?

Stroomlijnen met AM

Lean manufacturing is een andere insteek, zegt Phil Reeves. Kun je met AM meer gestroomlijnd worden, bijvoorbeeld door het aantal onderdelen te verminderen, het aantal leveranciers, voorraden? “Overtollige processen terugsnoeien.” Maar blijf realistisch, adviseert hij. “Het management heeft vaak geen idee van alle problemen en beperkingen. Dat is zeer riskant, want als ze op basis van verkeerde assumpties investeren in 3D-printing en het valt tegen, krijgt de technologie een blijvend negatief imago binnen het bedrijf.” En wat je vooral niet moet doen is gaan 3D printen omdat je voorop wilt lopen en er vervolgens exact hetzelfde product en design mee gaat maken als voorheen.”

Interessant voor het MKB

Voor het MKB kan 3D printen zeker interessant zijn, vindt Phil Reeves. In zijn keynotelezing in Haarlem gaat hij dieper in op de vraag waar Additive Manufacturing heen gaat. Lezers van 3D Print magazine kunnen met de kortingscode 3dprintmagazine99 tegen gereduceerd tarief deelnemen. Aanmelden kan hier.

FOTO: een van de andere sprekers tijdens de conferentie is Stefanie Brickwede. Zij leidt de AM activiteiten bij Deutsche Bahn dat 3D printen volop in zet voor de productie van reserve onderdelen. (Dit artikel kwam mee tot stand dankzij het Technisch Weeblad)

Back to top button