MaterialsTechnology

UV inkjet 3D printen: de toekomst voor multimateriaal printen?

UV inkjet 3D printen is veel minder bekend dan een aantal andere printtechnieken. De technologie is veelbelovend omwille van de hoge resolutie, wat het geschikt maakt voor optische componenten, en het feit dat eenvoudig meerdere materialen in een werkstuk kunnen worden gecombineerd. Het Vlaamse ChemStream ontwikkelt functionele inkten voor deze technologie. Tijdens Prototyping MNE in Kortrijk laat Marin Steenackers van ChemStream de voordelen zien.


Eigenlijk kun je UV inkjet 3D printen het beste vergelijken met de inkjetprinter die bij velen thuis staat. Alleen in plaats van 2D te printen, worden nu de lagen gestapeld tot het 3D model. Afhankelijk van de printkoptechnologie worden heel nauwkeurig een druppel, 1 tot 250 picoloter, vloeibaar materiaal op het substraat gedeponeerd. Eventueel wordt met een wals de laag aangedrukt en daarna wordt het materiaal met UV licht uitgehard. Door meerdere printkoppen te combineren, elk met een ander materiaal, kan men verschillende materialen in één product combineren. Dat maakt de technologie onderscheidend.

ChemStream presenteert op Prototyping MNE 2020 unieke multimateriaal 3D printtechnologie

Stratasys J850
Je vindt de UV printtechnologie onder andere in de PolyJet 3D printers, zoals de full color printer J850.

Bouwstenen voor mechanische eigenschappen

Het Belgische ChemStream ontwikkelt de inkten voor deze UV printers. De polymerisatie van het materiaal en het vernetten tot één geheel gebeurt tijdens het UV uitharden. Hierdoor ontstaat er een netwerk van chemische groepen en de linkers. Deze linkers zijn de bouwstenen om de mechanische eigenschappen van het materiaal aan te passen. Deze kunnen ofwel heel elastisch zijn of juist heel hard. Daarnaast kan men materialen met verschillende mechanische eigenschappen combineren, omdat in de printer set-up meerdere piëzo-printkoppen gecombineerd kunnen worden. Zo 3D print men materialen met uiteenlopende eigenschappen in één product 3D printen.

Breed scala aan additieven

Door additieven aan de inkten toe te voegen, ontstaan er functionele materialen. Denk hierbij aan eigenschappen zoals elektrisch geleidend, hoge brekingsindex, magnetisch et cetera. Hiervoor worden nanodispersies toegevoegd, een uitdagend aspect van de materiaalproductie voor deze printtechnologie. ChemStream heeft een eigen technologie ontwikkeld om op maat gemaakte dispergatoren om zowat elke vaste stof om te zetten in hoogwaardige nanodespersies voor 3D inkjet materiaal.

Toepassingen

Tijdens Prototyping MNE 2020, op 5 en 6 februari in Kortrijk, houdt Marin Steenackers van ChemStream een presentatie. Hij zal toepassingen presenteren, zoals ophtalmische lenzen en (bio)microreactoren. Dat doet hij op donderdag 6 februari. ChemStream is een van de 180 exposanten op het evenement. Voorafgaand presenteert Kris Binon van Flam3D een overzicht van de gangbare 3D printtechnieken en welke sectoren nu moeten investeren om toekomstbestendig te zijn. Een gratis toegangskaart voor Prototyping MNE 2020 vraag je hier aan, gebruik als code PMNE112.

Back to top button