ApplicationsTechnology

Waar wil ASML naar toe met additive manufacturing?

AM veelvoorkomend thema in TechTalks, Masterclasses en Round Tables tijdens Manufacturing Technology Conference 2024

Welke kansen ziet ASML, en wellicht ook Thermo Fisher Scientific, voor additive manufacturing? Als je naar het programma van de tweede Manufacturing Technology Conference kijkt, moet het potentieel in 3D printen groot zijn. Behalve het aantal aanbieders  van AM-technologie dat exposeert op MTC 2024, steekt het lezingenprogramma ver uit boven wat je doorgaans ziet op beurzen.


Liefst 18 bedrijven die ofwel AM technologie aanbieden of er als toeleverancier mee bezig zijn, nemen 16 april deel aan de tweede editie van MTC 2024. Daaronder de grote OEM’s op het vlak van additive manufacturing, zoals GE Additive, 3D Systems, DMG Mori, Additive Industries en Trumpf. Maar ook Grindosonic is erbij. Bekende namen uit het toeleveringsnetwerk zijn het Duitse Toolcraft, Wilting, KMWE Precision, FMI en Hittech. Van veel exposanten komen medewerkers op c-level niveau de presentatie geven, wat wel het belang aangeeft dat ze in de Nederlandse markt zien.

Veel aandacht op Manufacturing Technology Conference 2024 voor additive manufacturing

Verleden jaar ws er al veel aandacht voor AM, zoals bij DMG Mori. Dit jaar groeit het aanbod sterk.


Hittech print en freest titanium carrier

Hittech Group presenteert een Tech Talk samen met Norsk Titanium. De twee bedrijven werken samen aan een hybride concept voor de productie van carriers voor de chipmachines. In plaats van 180 kilogram Titanium verspanen tot een eindproduct van 20 kilogram, kan men de carrier ook printen en hoeft men slechts beperkt na te frezen. In de nieuwe editie van Solutions Magazine doet Marco Verloop, COO van Hittech Group, uit de doeken waarom samen met partner 3T Additive Manufacturing een joint venture voor de productie van ready for assembly onderdelen is opgericht. Duurzaamheid is een reden. Meer onderdelen op een zo efficiënt mogelijke manier maken is een andere.

Lees hier het artikel over Hittech Group


Twee masterclasses rond kwaliteit

Deze presentatie is by far niet de enige gewijd aan additive manufacturing. Van de 25 Tech Talks, Masterclasses en Round Table discussies, heeft iets minder dan de helft met additive manufacturing te maken. Kwaliteitsborging is een groot topic. Dat komt niet alleen terug in de Masterclass From AM Design to Parts Quality (waaraan meedoen ASML, NTS Group, Additive Center, Additive Industries en Hexagon MI) maar ook in een tweede masterclass die Toolcraft organiseert, samen met Trumpf. Toolcraft is een van de pioniers wat 3D metaalprinten betreft en heeft de AM-processen al enkele jaren geleden laten certificeren voor specifieke toepassingen.


GE Additive en Hexagon

Interessant is de Tech Talk van GE Additive samen met FMI en Landré. Het Amerikaanse AM-concern heeft lange tijd niet deelgenomen aan AM-events in de Benelux en presenteert nu de voordelen van AM voor de hightech industrie, belicht vanuit de ervaring die het concern heeft in de luchtvaartindustrie. Mathieu Perrenou en Sven Gondron-Linke van Hexagon MI leiden ’s middags een round table discussie over het gebruik van Statistische Proces Controle (SPC) als kwaliteitsinstrument in additive manufacturing.

3D Systems verkent al langere tijd de mogelijkheden van additive manufacturing in de halfgeleiderindustrie. Het kijkt dan met name naar de mogelijkheden om koelsystemen te integreren zoals in deze waferchuck die het vorig jaar op Formnext toonde.




Hoe frees je AM-stukken efficiënt

Met metaal 3D printen is veel mogelijk, maar de onderdelen moeten zeker voor de hightech industrie nabewerkt worden. Wilting, dat verleden jaar als eerste de Knowledge Sharing award mee naar huis nam, heeft hier al veel ervaring opgedaan. Een van de Tech Talks op dit vlak wordt dit jaar verzorgd door Bejing Jingdiao Group, de Chinese fabrikant van precisie CNC-bewerkingscentra. De IMIM technologie van Jingdiao kan het coördinatensysteem intelligent opbouwen voor onderdelen met een onregelmatige vorm of ongelijkmatige toeslag, zoals 3D geprinte onderdelen. In de machine wordt de toeslag heel nauwkeurig gemeten waarna de software berekent welke compensatie nodig is om micrometerproductie te realiseren.

Vorig jaar won Wilting de Best Knowledge Sharing Award. Wie neemt de trofee dit jaar mee?


Ook PEEK en keramiek

Exposanten op het vlak van additie manufacturing zijn verder onder meer Altair, Oerlikon, Bond3D en Lithoz en Formatec, twee spelers op het vlak van 3D printen met technisch keramiek. Ook Materialise doet dit jaar mee. MTC 2024 vindt op 16 april plaats in NH Eindhoven Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Meer informatie vind je hier.


asml

Foto: GE Additive klant Staco heeft dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die additive manufacturing biedt om een chuck printen met een betere koeling. Het onderdeel is geproduceerd op een M2 serie 5 machine van GE Additive.

Back to top button