MaterialsTechnology

VDWF schetst 360 graden perspectief AM voor gereedschap- en vormenbouw

Tweedaags symposium met presentaties vanuit wetenschap, industrie en OEMs

Additive manufacturing technologie is beschikbaar voor de vormen- en matrijzenbouwers. Het potentieel van de techniek is immens. “Nu gaat het erom additive manufacturing in te zetten”, zegt professor Stefan Roth van de Hogeschool Schmalkalden. De Duitse branchevereniging VDWF belicht het thema eind juni tijdens een Praxisforum van alle kanten die voor de vormen- en matrijzenbouwers relevant zijn. Professor Stefan Roth leidt in Schmalkalden de vakgroep Toegepaste Kunststoftechniek. Samen met professor Julian Polte van het Fraunhofer IPK Berlin leidt hij bij de VDWF de werkgroep Additive Fertigung. Volgens Roth benutten de bedrijven in de gereedschap- en vormenbouw de kansen die additive manufacturing biedt lang niet volledig. “Dit komt vaak omdat ze nog niet bekend zijn met de mogelijkheden van de huidige technologieën en daarom niet goed kunnen inschatten waar additieve productie de moeite waard kan zijn.”

Onbekendheid weerhoudt bedrijven om AM ten volle te benutten

Professor Stefan Roth die de afdeling Toegepaste Kunststoftechniek aan de Hochshule Schmalkalden leidt. (Foto’s VDWF)


360 graden perspectief op AM

De VDWF wil hier verandering in brengen door met het Praxisforum Additive Manufacturing (27 en 28 juni bij GF Machining Solutions in Schorndorf) het thema vanuit een 360 graden perspectief te benaderen. Vertegenwoordigers uit de wetenschappelijke wereld zullen de nieuwste ontwikkelingen presenteren, zoals lichtbooggebaseerde additief vervaardigde gereedschappen of granulaatverwerking voor vezelversterkte materialen. Aan de andere kant zullen experts van bedrijven, bijvoorbeeld met 3D hybride processen of vezelversterkte metalen componenten, specifieke praktische toepassingen presenteren. Verschillende sectoren en bedrijven komen aan het woord: van middelgrote bedrijven tot grote OEM’s in de automobielsector. Naast bedrijven die gereedschappen en matrijzen maken, zal ook het perspectief van toeleveranciers en dienstverleners worden gepresenteerd, zoals welke oplossingen een machinefabrikant en een full-service 3D-printdienstverlener kennen en hoe AM-printopdrachten correct kunnen worden berekend. 


Programma

Concreet zullen onder andere Audi, EOS, Matsuura Europe, FKM en Xerion Berlin Laboratories presentaties geven, naast lezingen vanuit de betrokken hogescholen en onderzoeksinstituten. Onderzoeken die aan bod komen zijn onder meer de praktijk van AM in de gereedschapproductie van Audi, de betekenis van hybride processen, energie- en gronststoffenefficiency door DED-ARC processen en ook het 3D printen met vezelversterkte kunststoffen en het werken met granulaat. 

Kwestie van gebruiken

“We hopen dat we met deze vele voorbeelden concrete inzichten kunnen geven in wat er nu mogelijk is.” Want: “De technologie bestaat al. Nu is het een kwestie van gebruiken,” besluit professor Roth. 

Het VDWF Praxisforum vindt op 27 en 28 juni plaats bij GF Machining Solutions in Schorndorf (bij Stuttgart). Het volledige programma vind je hier. 

Foto: een gereedschap met geïntegreerde koeling vlak onder het oppervlak. Foto VDWF)


Back to top button