3D printmarkt3D printservice

United Grinding Group stapt met Inspire in 3D printen

Ook United Grinding Group, de groep slijpmachinebouwers waaronder Studer, stapt in additive manufacturing. Daartoe is samen met Inspire AG een joint venture opgericht: IRPD. Onlangs presenteerde de nieuwkomer zich op de Metav met aansprekende cases, waaronder één voor chipmachinefabrikant BESI.

 

Slijpmachineconcern wil technologie serierijp maken

De slijpmachinegroep, waartoe naast Studer ook Schaudt, Mikrosa, Walter en nog andere merken horen, wil met de joint venture additive manufacturing verder ontwikkelen zodat de technologie geschikt wordt voor serieproductie. Stephan Nell, CEO: “IRPD beschikt over competenties in toekomstige productietechnieken, die wij op basis van onze ervaring in de industriële serieproductie verder willen ontwikkelen. Additive processen zijn voor ons van strategisch belang.” Op de Metav presenteerde IRPD zich voor het eerst. Vooralsnog gaat het om een competentiecentrum voor het designen en produceren van AM werkstukken voor klanten uit de industrie.

 

Chip stofzuiger voor BESI

Er zijn al meerdere projecten voor industriële klanten gerealiseerd, waarbij gezocht is naar meerwaarde van AM via de bijzondere geometrische mogelijkheden of minder assemblage door functie-integratie of kostenbesparing doordat je zonder tooling kleine series kunt maken. Een voorbeeld is een stofzuigerunit voor het reinigen van computerchips in verpakkingsmachines zoals die ontwikkeld worden door BESI. Het Nederlandse concern heeft in Zwitserland een dochterbedrijf dat machines voor de chipproducenten bouwt, een voormalige Oerlikon dochter. Hiervoor is een compacte unit ontwikkeld speciaal voor 3D metaalprinten. De eerste uitdaging was dat er slechts weinig ruimte beschikbaar was, de tweede dat een ESD-ionisator geïntegreerd moest worden. De vormvrijheid van 3D metaalprinten biedt voor beide uitdagingen een oplossing. De unit is gemaakt met selective lasersmelten van rvs 1.4404. BESI biedt deze als optie aan op de machines.

 

Meerdere technieken

IRPD valt onder de Körber Solutions divisie van United Grinding Group. In Zwitserland beschikt men over meerdere 3D printtechnieken, niet alleen voor metaal maar ook voor kunststof. Alles bij elkaar biedt men 6 verschillende AM-technieken en vacuümgieten aan.

FOTO: de voor 3D metaalprinten geoptimaliseerde vlakke zuigunit die ontwikkeld werd en geproduceerd wordt voor BESI.

Back to top button