ManufacturersTechnology

Toshiba 3D printer: snelle en precieze LMD technologie

Toshiba heeft op Monozukuri Matching Japan in Tokyo een prototype van een 3D metaalprinter getoond, die een 10 keer groter opbouwvolume heeft dan de poederbedmachines. Het gaat nog om een prototype.

 

Nieuw nozzle ontwerpt zorgt voor hogere nauwkeurigheid

De 3D printer is een gezamenlijke ontwikkeling van Toshiba Corporation en Toshiba Machine Co. De machine gebruikt Laser Metal Deposition (LMD) technologie, waarmee onlangs ook Trumpf op de markt is gekomen evenals het Koreaanse Insstek. Twee poederstralen injecteren het poeder in de laserstraal die het materiaal smelt en zo het product opbouwt.

 

Innovatieve nozzle

De Japanse fabrikant zegt zelf dat het innovatieve aan deze 3D metaalprinter in de nozzle zit. Deze is gebaseerd op de eigen fluid simulation technologie. Hierdoor wordt het gebied waarin poeder wordt gesmolten gereduceerd. Samen met een klein focusgebied van de laser, zorgt dit voor een nauwkeuriger geprint product dan de concurrentie zou behalen. Met een 800 W laser slaagt Toshiba erin om 110 cc metaal per uur te smelten. Ook de kosten zijn volgens het concern lager. Daar worden verder echter nog geen mededelingen over gedaan. De 3D metaalprinter is geschikt voor een uiteenlopend gamma aan metalen, waaronder roestvast staal, Inconel en staal.

 

In 2017 op de markt

Zoals gezegd is het een prototype. De engineers willen met name de snelheid en de nauwkeurigheid nog verder verbeteren. De planning is om in 2017 de machine op de markt te brengen. De verkoop zou dan langs dezelfde kanalen moeten gaan als waarlangs Toshiba nu al CNC-machines verkoopt. De ontwikkeling van de machine is mede ondersteund door het Japans ministerie van Economie, Handel en Industrie. Dat heeft een programma opgezet onder de noemer Technological Development for Next-Generation Industrial 3D and Ultra High-Precision 3D Shaping Systems.

 

Back to top button