3D printmarktMaterials

Toolcraft 3D-print Haynes 188

Het Duitse Toolcraft heeft opnieuw geïnvesteerd in een 3D-metaalprinter. De uitbreiding van het machinepark valt samen met de uitbreiding van het materiaalportfolio. Voortaan 3D-print Toolcraft ook Haynes 188, een extreem hittebestendige legering.

Legering bestand tegen temperaturen tot 1095 gr C

 

Toolcraft is een Duits familiebedrijf, dat vooral precisiecomponenten, modules, gereedschappen en spuitgietdelen toelevert aan meerdere sectoren. Zo is het bedrijf actief in onder andere de halfgeleiderindustrie, optische en medische technologie, lucht- en ruimtevaart en automotive. Het heeft al enkele jaren een nauwe samenwerking met Concept Laser, de Duitse producent van 3D-metaalprinters.

 

Toolcraft
Dankzij de 3D-printtechnologie kan Toolcraft nu een materiaal als Haynes 188 verwerken.

Combinatie metaalprinten en verspanen
Het voorbije jaar heeft de onderneming de capaciteit liefst twee keer uitgebreid tot in totaal vier 3D-metaalprinters die nu in de werkplaats staan.: twee keer een M1 Cusing en twee keer een M2 Cusing van Concept Laser. Alle vier de machines zijn voorzien van een 400W fiberlaser en hebben een werkbereik van 250 x 250 x 280 mm. In een persbericht laat Toolcraft weten dat juist de combinatie van 3D-metaaprinten met draaien en frezen, de kerncompetentie, absolute meerwaarde biedt. Dankzij deze combinatie kan men moeilijk verspaanbare materialen verwerken aan aanbieden aan klanten. Momenteel verwerkt het bedrijf op de metaalprinter Inconel 718 en 625 en de roestvaststalen 1.4404, 17-4PH en 1.2709. Het nieuwste materiaal dat er nu aan toe is gevoegd, is Haynes 188 (Hastelloy X). Dit is een legering van kobalt, nikkel, chroom en wolfraam.

 

Turbines
Haynes 188 is een legering die vooral in trek is bij bouwers van gasturbines en vliegtuigmotoren. Dat komt doordat het materiaal bestand is tegen temperaturen van 1095 graden C en ongevoelig is voor oxidatie – typisch voor dergelijke fosforrijke omgevingen – en corrosie door de grote hoevelheden nikkel, chroom en wolfraam. Ook in de motorsport wordt het gebruikt. Toolcraft ziet de vraag naar componenten in moeilijke materialen en met complexe geometrieën gestaag toenemen. Daarnaast wijst men op het voordeel van weinig materiaalverspilling, vergeleken met verspanende bewerkingen.

De 3D-metaalprinter van Concept Laser is een van de machine die dit jaar op RapidPro te zien zijn.

Meer informatie
Toolcraft
Concept Laser
Landré (vertegenwoordigt Concept Laser in de Benelux)

 

Back to top button