Technology

Renishaw ontwikkelt grootformaat 3D metaalprinter

Grote onderdelen of massaproductie kleinere componenten

Renishaw investeert samen met partners de komende jaren 26,4 miljoen pond in de ontwikkeling van een grootformaat 3D metaalprinter. Daarmee wil men zowel grote onderdelen voor de defensie en luchtvaartindustrie printen alsook kleinere onderdelen in serieproductie printen.


Renishaw krijgt de leiding over het Lamda-project (Large Scale Additive Manufacturing for Defense and Aerospace). Dit project kan rekenen op 13 miljoen pond van de overheid. De rest van de ruim 26 miljoen pond die voor de ontwikkeling van de grootformaat metaalprinternodig zijn,  komt van Renishaw en de partners in dit.

AM-systeem moet serieproductie voor lucht- en ruimtevaart mogelijk maken

Sneller printen tegen lagere kosten

Met dit geld gaan ze een grootformaat 3D metaalprinter voor de lucht- en ruimtevaart ontwikkelen. Deze moet ook geschikt zijn om in grotere aantallen kleinere onderdelen te printen. Dit moet dan in een hoger tempo en tegen lagere kosten gebeuren dan op de huidige AM-systemen. Ook wil men lichtere onderdelen 3D printen, om daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van een zero-emissie luchtvaart.

Zero-emissie vliegen

“Als dit slaagt, zal het helpen om het enorme potentieel van additive manufacturing voor de lucht- en ruimtevaartsector te verzilveren, in termen van efficiëntie en minder milieubelasting van toekomstige vliegtuigen”, zegt Andy Robinson, directeur Additive Manufacturing bij Renishaw. Als additive manufacturing namelijk geschikt is voor grootschalige productie, zullen veel meer vliegtuigonderdelen herontworpen kunnen worden om ze lichter te maken. Als het Lamda-project slaagt, kunnen tot 240 banen in de ontwerp- en productiesector in Gloucestershire, Wales, Blackburn, Bristol, Coventry en Poole worden gecreëerd of veiliggesteld.

Renishaw krijgt de leiding over het project waarin een grootformaat 3D metaalprinter wordt ontwikkeld.

Vitale banen veilig stellen

Het project is onderdeel van een groter programma gericht op de Britse luchtvaartindustrie, waarin de Britse overheid samen met de industrie in totaal bijna 90 miljoen pond investeert. “Deze multi-million injectie zal vitale banen veilig stellen en de luchtvaartsector helpen sterker uit de pandemie te komen”, zegt Paul Scully, minister voor het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk. “De productie vormt de kern van de Britse industrie, en innovatieve processen zullen ervoor zorgen dat het VK in de voorhoede staat van de wereldwijde inspanningen om technologie te ontwikkelen die een groene luchtvaartrevolutie kan aanjagen.”

De vijf projecten worden uitgevoerd binnen het Aerospace Technology Institute Programma. Het doel ervan is nieuwe technologie te ontwikkelen om productielijnen sneller te maken, meer efficiënt en meer kosten-effectief. Als de projecten slagen, kunnen in totaliteit zo’n 1400 banen in de Britse luchtvaartindustrie veilig worden gesteld.

Back to top button