Technology

Raise3D verhoogt snelheid FFF printen met factor 3,8

Met de Hyper Speed Upgrade kit (HUK3) voor de Pro3 serie verhoogt Raise3D het FFF printen. Met deze aanpassing print de Pro3 bijna met bijna een factor 4 sneller dan de snelste FFF printer tot nog toe, met behoud van de kwaliteit. Deze snelheidswinst komt onder meer door een nieuwe motioncontroller die per seconde 600.000 stappen verwerkt waarmee een algoritme wordt gevoed dat actief trillingen tegengaat.


Snelheid is een van de punten waarop 3D printen minder goed scoort. Ga je sneller pinten, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit. Het R&D team van Raise 3D heeft dit opgepakt om een oplossing te bedenken voor deze trade-off. De uitdaging was om snel te kunnen printen met behoud van dezelfde kwaliteit van laaghechting en oppervlakteafwerking,

HUK3 zorgt voor versnelling

Met de Hyperspeed Upgrade Kit (HUK3) vergroot Raise3D de productiviteit van de Pro3 met een factor 3 tot 5 vergeleken met andere snelle professionele FFF printers. Gemiddeld is de snelheidswinst 3,8. In plaats van 100 tot 200 gram kunststof per dag te printen, verwerkt de Pro3 600 tot zelfs 1 kilogram filament per dag. De snelheidswinst komt voor een deel uit de versnelling als de printkoppen van positie veranderen, De versnelling bedraagt 5000 tot 10.000 mm/s2 (tegenover 500 tot 1500 mm/s2 wat gangbaar is). De snelheid waarmee een infill wordt geprint ligt een factor 3 hoger, net als de snelheid waarmee de buitenste laag wordt geprint. Met deze snelheden wordt FFF printen concurrerender met CNC-frezen en spuitgieten.

Speciaal filament ontwikkeld

Een van de problemen die het R&D team heeft moeten overwinnen, is het vloeigedrag van het filament. Als de printsnelheid met een factor 3,8 toeneemt, heeft het filament erg weinig tijd om van vast naar gesmolten te gaan, waardoor het geëxtrudeerde materiaal in een half gesmolten toestand achterblijft, met een hete schil en een koude kern. Dit kan leiden tot verstopping van de nozzle en een slechte hechting tussen de lagen. Raise3D en zijn partners hebben daarom twee nieuwe filamentlijnen voor printen op hoge snelheid ontwikkeld: de Hyper Speed en de Hyper Core.

Ook vezelversterkte filamenten

De Hyper Speed bestaat uit de meer gangbare filamenten, terwijl de Hyper Core gericht is op meer professionele en industriële filamenten, zoals vezelversterkte materialen voor industriële en eindgebruik onderdelenproductie en zware toepassingen zoals tooling, jigs & fixtures. Beide filamentlijnen zijn geoptimaliseerd met een evenwichtig moleculair gewicht en vloeigedrag. Hierdoor hechten de lagen goed aan elkaar en ontstaat er voldoende sterkte in de Z-richting. Ook is er een gladde oppervlaktekwaliteit en absoluut geen vervorming. De upgradekit leent zich hierdoor voor het 3D printen van vele functionele onderdelen. De Hyper Speed-lijn zal aanvankelijk beschikbaar zijn in PLA en ABS, maar andere materialen, zoals PETG, PC, ASA en ESD-safe, zitten al in de pijplijn om uitgebracht te worden. Om het aantal beschikbare materialen te vergroten, laat Raise3D nu filamentfabrikanten deelnemen aan het Open Filament Program (OFP), gericht op hogesnelheidsfilamenten.

Enkele voorbeelden van producten geprint met de snelle upgradekit.

FFF printen naar hoger niveau tillen

Deze innovatie betekent voor Raise3D een kans om de FFF markt naar het volgende niveau te duwen. Edward Feng, Raise3D’s wereldwijde CEO, zegt dat de resultaten een technologische doorbraak zijn voor de hele FFF gebaseerde 3D printindustrie. Ze zijn nog beter dan het team had verwacht. De upgradekit wordt tot eind dit jaar met een forse korting verkocht. De Hyper Speed zal ook beschikbaar zijn voor de RMF500, de industriële printer ontwikkeld voor snelle productie van grote samengestelde onderdelen voor eindgebruik. Raise3D wil de kit ook beschikbaar maken voor de andere printers in het portfolio die dezelfde mechanica hebben als de Pro3 serie.

In Nederland kun je voor Raise3D terecht bij MakerPoint

Back to top button