Applications

Premium Aerotec kwalificeert 3D printen met twee lasers

Premium Aerotec in het Duitse Varel en GE Additive hebben een nieuwe stap richting serieproductie gezet met de proceskwalificatie voor 3D printen met twee lasers. Vorig jaar werd het proces gekwalificeerd voor het 3D printen van titanium onderdelen door één laser in het multilasersysteem Concept Laser M2. Nu is ook het proces waarbij meerdere lasers één werkstuk printen gekwalificeerd.


Sinds de proceskwalificatie voor titanium op de Concept Laser M2 van GE Additive is bereikt, hebben de printerfabrikant van Premium Aerotec de aandacht verschoven naar het verhogen van de productiviteit van het printen van grotere werkstukken. Die zou je met een Concept Laser M2 (bouwkamer 250 bij 250 bij 350 mm) , die over twee lasers beschikt en een 3D optiek met variabele sportgrootte, sneller kunnen opbouwen als je de laserstralen gelijktijdig aan het titanium werkstuk laat werken. Daarvoor gold de proceskwalificatie van 2019 echter niet.

Luchtvaarttoeleverancier zet met proceskwalificatie stap richting serieproductie met AM

premium aerotec
Dit soort onderdelen voor de Airbus A320 kan Premium Aerotec voortaan sneller printen doordat het gebruik van twee lasers om één product op te bouwen is gekwalificeerd.

Nauwkeurige kalibratie in overlappende zone

De toeleverancier van Airbus heeft dat nu wel voor elkaar. Dit betekent dat als Premium Aerotec grotere onderdelen in de machine produceert, meerdere lasers gelijktijdig in actie kunnen komen. Met name in de zogenaamde stitching zone, waar de lasers elkaar overlappen, vereist dit een zeer nauwkeurige kalibratie van de optische systemen. Ook moet op de juiste wijze gecompenseerd worden voor de invloed van de warmte in deze zone, om tot de juiste materiaaleigenschappen in het werkstuk te komen. “Met deze doorontwikkelde technologie bereiken we een homogene, quasi isotrope verbinding met uitstekende materiaaleigenschappen in het overlappende gebied”, legt Thomas Bielefeld, die bij Premium Aerotec het project leidt. Daar bovenop betekent de stap om meerdere lasers gelijktijdig in te zetten, een productiviteitsverbetering van 30 procent. De Duitse toeleverancier gaat de gevalideerde machine inzetten voor de productie van onderdelen van de Airbus A320

Back to top button