3D printmarkt

Polymeer poederbed printtechnologie snelste groeier

Polymeer poederbed 3D printtechnologie wordt komende jaren het snelst groeiend deelgebied van 3D printen met polymeren. Die voorspelling komt van SmarTech Publishing, een onderzoeksbureau dat de groeikansen voor de verschillende polymeertechnologieën onderzoekt. Tot 2027 zal de markt voor poederbed gebaseerde technieken gemiddeld met 28% per jaar groeien.

 

Analyse SmarTech: kunststof PBF technologie groeit twee keer zo hard als de totale markt

Dat levert de 3D printerfabrikanten in deze deelmarkt tegen die tijd een omzet op van 2,4 miljard dollar. Het groeipercentage ligt ongeveer dubbel zo hoog als de totale markt voor 3D printers. SmarTech Publishing kijkt in deze studie, Polymer Powder Bed Fusion 3D Printing Markets 2018, uitsluitend naar de omzet in de hardware.

 

3D printtechnologie industrialiseert

Binnen deze groeimarkt tekenen zich wel de verschuivingen af, als gevolg van nieuwe spelers én nieuwe technieken. Vele jaren werd deze deelmarkt gedomineerd door selective laser sinteren. Deze technologie profiteert volgens de onderzoekers sterk van de industrialisatie die de poederbed metaalprinters doormaken. Dit heeft geleid tot eveneens industrialisatie aan de polymeerkant. Met name wijst SmarTech op zaken zoals poederhandling, uitpakken van printjobs en verwisselbare bouwkamers voor een hogere inzetduur van de 3D printers. Dergelijke innovaties waaien vanuit de 3D metaalprinthoek over naar de polymeermachines. Maar nieuwkomers dagen de gevestigde partijen die vooral SLS-printtechnologie aanbieden, uit. Scott Dunham, vice president research, schrijft in een blog over het rapport dat dit zowel nieuwe spelers op lasersintervlak zijn, zoals Prodways en Farsoon, als ook nieuwe technieken. Concreet noemt hij onder andere het high speed laser sinteren. Bedrijven zoals Voxeljet, Stratasys en Xaar staan op het punt deze technologie te vercommercialiseren. Ook HP met de multijet fusion printtechnologie schudt dit segment op. Dunham wijst er wel op dat verdere industrialisatie van de printprocessen noodzakelijk is om door te kunnen brengen in een productieomgeving.

 

Door de grote vraag overstijgt dit jaar de investeringen in hardware die in materialen.

 

Grote vraag uit de industrie

De grote vraag komt vooral uit de industrie. Die vraagt 3D geprinte kunststof producten. Dit tekent zich ook af in het gegeven dat vanaf dit jaar er meer aan hardware in dit segment wordt besteed dan aan materialen. Zo’n 55 procent van alle bestedingen aan polymeer poederbedprinttechnologie, gaat naar de hardware. Dat vlakt wel af komende jaren, denken de onderzoekers. Tegen 2027 is er zoveel geïnvesteerd dat de uitgaven aan materialen die aan de hardware overstijgen. Tegen die tijd is, zo verwachten de onderzoekers, de poederbedmarkt groter dan die van extrusietechnieken.

 

Opmars van Azië

Een ander interessant gegeven in het rapport is dat Europa en Noord-Amerika er een zware dobber aan krijgen als ze willen voorkomen dat Azië, met name China, komend jaar al niet de grootste investeerder in polymeer poederbedtechnologie wordt. Azië-Pacific besteedt komend jaar waarschijnlijk al meer aan deze technologie dan welke andere regio ook.

In het rapport Polymer Powder Bed Fusion 3D Printing Markets 2018 wordt een diepgaande marktanalyse gemaakt. Smartech gaat in op de uitdagingen en de kansen om te profiteren van de groei. Ook wordt een overzicht gegeven van de installed base tot nog toe.

FOTO: XYZ Printing is een van de nieuwkomers in de markt voor poederbed polymeer printtechnologie

Back to top button