Technology

Artec Space Spider 3D scanner genomineerd voor NED-Award

De Artec High Resolution handheld 3D Scanner Space Spider is genomineerd voor de prestigieuze NED-Award. De 3D scanner is ontwikkeld samen met NASA voor gebruik in het International Space Station, waar de Amerikanen spare parts willen gaan 3D printen.

 

Samen met NASA ontwikkelde nauwkeurige 3D scanner voor CAD en 3D printtoepassingen

Het Amerikaanse vaktijdschrift New Equipment Digest heeft deze 2e generatie van de hoge resolutie Artec Space Spider 3D scanner uit liefst 1500 nieuwe hightech producten gekozen en genomineerd voor de NED-Award. Met name de hoge nauwkeurigheid is een van de onderscheidende kenmerken.

 

Artec space spider
De handheld 3D scanner van Artec, de Space Spider.

Samen met NASA

Edwin Rappard, directeur van 4C Creative Cad Cam Consultants in Emmen, is, als distributeur en importeur van de ‘Space Spider’, blij met deze nominatie. “Deze nieuwe High Resolution Handheld 3-D Scanner van Artec kreeg de naam ‘Space Spider’, omdat hij speciaal in samenspraak met de NASA ontwikkeld is voor het International Space Station.” Vergeleken met de eerste generatie start de scanner tien keer sneller op, scant briljante kleuren en heeft een gegarandeerde stabiele nauwkeurigheid door de constante bedrijfstemperatuur. Dat laatste is met name van belang bij het scannen van technische delen.”

 

Hoge resolutie

De ontwikkeling van de Space Spider door het Luxemburgse Artec past volledig in de 3D printplannen van NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil in de toekomst nauwkeurige onderdelen in de ruimte gaan 3D printen. Daardoor vervalt een deel van het transport van spare parts. Edwin Rappard: “De nieuwe ‘Space Spider 3-D scanner kan daarbij een belangrijke rol spelen, doordat er in de ruimte technische onderdelen nauwkeurig gescand kunnen worden, zodat bij behoefte aan een onderdeel, deze in de ruimte nauwkeurig geprint kunnen worden.” Omdat de Artec Space Spider met een nauwkeurigheid scant van 50 micron bij een resolutie tot 100 micron, is hij ideaal voor CAD-toepassingen, reverse engineering en additive manufacturing. De toepassing van de technologie beperkt zich niet tot de ruimte, uiteraard kan de scanner ook op de aarde ingezet worden.

 

artec space spider
Een zeer precies beeld van een afsluiter, gescand met de Space Spider.

Demo in 3D tours op Technishow

4CCCC is een van de deelnemers aan de guided tour 3D printing op de Technishow (stand 11A015). Samen met enkele andere exposanten worden dan de innovaties op 3D gebied toegelicht, zoals bij het 3D printen maar zeker ook bij het 3D scannen. 4CCCC toont dan zowel deze scanner als ook de lager geprijsde snelle 3D scanner van Artec, EVA. Artec onderscheidt zich doordat het witlicht scanners bouwt die geen markers nodig hebben. De Space Spider wordt in de tour ook uitgebreid gedemonstreerd.
Twee weken eerder demonstreert 4CCCC de 3D scanners op Rapidpro in Veldhoven.

 

Back to top button