Top story

3D printen vergroot aanbod van dysfagievoeding

Deens Technologisch Instituut print siliconen mal voor productie dysfagievoeding

Hoe je het ook wendt of keert, eten blijft een dominant gegeven tijdens de komende feestdagen. Maar wat als je door ouderdom of ziekte kauw- en slikproblemen hebt? Biedt 3D printen uitkomst voor dysfagievoeding?


3D printen van voedsel kan, maar is complex zoals de eerste Nederlandse industriële aanbieder Gastronology eerder dit jaar in een artikel al aangaf. In Denemarken bewandelen ze een andere weg: 3D print de mal waarin je dysfagievoeding produceert.

Siliconenmallen op basis van gedetailleerde vormen die je 3D print

De 3D geprinte vormen waar siliconen over wordt gegoten.

Méér vraag naar kant-en-klaar dysfagievoeding

De vraag komt van Lone Larsen, de eigenaar van The Empress’ Pots, dat een groeiende behoefte ziet aan voedsel voor mensen met kauw- en slikproblemen. De Deense onderneming merkt echter dat het aanbod van kant-en-klare maaltijden met een gewijzigde textuur – de zogenaamde dysfagievoeding – beperkt is. Larsen wilde het assortiment kant-en-klaarmaaltijden met een aangepaste textuur uitbreiden en deze gerechten spannender maken. Hij klopte voor ondersteuning aan bij het Centrum voor Levensmiddelentechnologie van het Deens Technologisch Instituut. Daar kwam men op het idee om mallen te printen, die het gepureerd voedsel er laten uitzien dat het aantrekkelijker wordt het te eten.

Gebrekkige eetlust

“Als je kookt voor mensen met kauw- en slikproblemen, wil je natuurlijk voedsel dat zowel zacht is als er uitnodigend uitziet, want verminderde of gebrekkige eetlust is een veel voorkomend probleem bij deze doelgroep. Daarom willen we iets maken dat je niet alleen met je mond maar ook met je ogen eet, want uiterlijk is echt belangrijk,” zegt Jacopo Leonardo Valeri, technisch adviseur bij de afdeling Levensmiddelentechnologie van het Instituut voor Technologie.

Hier, 3D-geprinte sjablonen voor gegoten gehaktballen.
3D printen biedt een hoge mate van detail voor de vervaardiging van voedselmallen (foto’s Teknologiks Instiut)

Print een gedetailleerde siliconenmal

De Deense oplossing: eerst een CT-scan maken die een gedetailleerd beeld geeft van in dit geval eerst broccoli, later gehakt. Dat is verder bewerkt omdat alleen de buitenkant nodig is. Daarna is de zeer gedetailleerde vorm 3D geprint in nylon waarover siliconen wordt gegoten. Dat levert uiteindelijk een gedetailleerde silidonenmal op. “Dus in principe 3D printen we niet het product, maar 3D printen maakt het mogelijk om het product te maken,” zegt Tobias Lundsgaard van het Deens Technologisch Instituut, verantwoordelijk voor dit project.

Meerwaarde voor voedingsvraagstukken

De ontwikkeling van de mal heeft nog niet geleid tot een nieuw assortiment kant-en-klaar maaltijden. De onderzoeken gaan nog steeds door. Jacopo Leonardo Valeri noch Tobias Lundgaard twijfelen eraan dat de samenwerking in het project een groot potentieel met toekomstperspectief heeft opgeleverd. “Er zijn maar weinig plaatsen waar je de mogelijkheid hebt om kennis te combineren. Het feit dat we ineens kennis van levensmiddelentechnologie en 3D-printtechnologie kunnen combineren, betekent dat we echt van elkaars kennis kunnen profiteren. Het betekent ook dat klanten iets kunnen krijgen wat ze nergens anders kunnen krijgen,” zegt Jacopo Leonardo Valeri, die eraan toevoegt: “Daarnaast levert het ook intern voor ons een grote meerwaarde op, want hoewel we al veel ervaring hebben met verschillende voedingsvraagstukken, is de vraag altijd hoe we onze producten kunnen optimaliseren en nog beter kunnen maken – en in dat proces is 3D-printen een voor de hand liggende weg.”

Dit project toont volgens hem aan dat 3D printen zich leent voor een breed segment van de voedingsindustrie. Hiermee kan men precies de vorm krijgen die men wil, of dat nu een chefkok van ene toprestaurant is of een voedingsproducent voor mensen met kauw- en slikproblemen.

Via
Robotmagazine
Back to top button