ManufacturersTechnology

MX3D lanceert groot formaat WAAM-cel

Tot 10 kilogram per uur met maximaal bouwvolume van 6x1,5 x3,5 meter

Het nieuwe MX Metal AM System van het Nederlandse MX3D is geschikt voor werkstukken tot meer dan 5 ton en heeft een bouwvolume van maximaal 6×1,5 x3,5 meter. Aanleiding voor de ontwikkeling van deze WAAM-cel: in meerdere sectoren zien bedrijven 3D metaalprinten als alternatief voor het gieten, smeden en lassen van grote componenten.


De lancering vindt komende week op Formnext Forum Austin in de VS plaats. Wie de groot formaat metaalprinter liever in Europa ziet, kan begin september al terecht op Schweissen und Schneiden in Essen.

In de energie- en maritieme industrie vervangen klanten gegoten of gesmede onderdelen door 3D-geprinte onderdelen 


Alternatief voor gieten, smeden en lassen

De Amsterdamse fabrikant van Robotic Wire Ard Additive Manufacturing systemen zet duidelijk in op groot formaat 3D metaalprinten. Het MX Metal AM System is ontwikkeld op vraag van klanten uit de energie- maritieme- en maakindustrie die grote werkstukken willen maken. “Verschillende van onze klanten zien mogelijkheden om WAAM toe te passen op veel grotere onderdelen. Vooral in de energie- en maritieme industrie, waar ze of gegoten of gesmede onderdelen vervangen door 3D-geprinte onderdelen om de doorlooptijd te verkorten, de kosten te drukken en de productie van kritieke onderdelen weer terug te halen uit offshore landen”, zegt Gijs van der Velden, CEO van MX3D. In een persbericht over het nieuwe systeem wijst MX3D op de nog altijd bestaande supply chain problemen, wat tot lange doorlooptijden leidt. Bovendien kampen lasbedrijven wereldwijd met een tekort aan geschoolde lassers. Het nieuwe AM-systeem is het antwoord van MX3D hierop.

Op deze foto is het volume van het nieuwe AM-systeem goed te zien. (Foto’s MX3D)

Heavy duty AM-systeem

Met een bouwvolume van 6 meter in de lengte en 3,5 meter in de Z-richting, is het nieuwe systeem niet snel te klein voor veel toepassingen. Standaard komt het systeem met een twee-assige manipulator. Volgens Thomas van Glabeke, CPO, is het zelfs de zwaargewicht kampioen van 3D printen. MX3D levert het systeem met 8-assige heavy duty industrierobot inclusief een krachtige lasbron (MIG/MAG + CMT) van Fronius. Afhankelijk van het materiaal en de geometrie zijn depositiewaarden van meer dan 10 kilogram per uur haalbaar. Ook het 3D printen van verschillende legeringen in één werkstuk is mogelijk.

Niet turn-key maar configureerbaar

In tegenstelling tot het M1 Metal AM System, dat turn key wordt geleverd, is het nieuwe systeem configureerbaar. Klanten kunnen kiezen uit ABB en Kuka robots; ook andere hardware opties kunnen aangepast worden. Eventueel kan men het systeem uitbreiden met sensoren zowel als optische en akoestische systemen voor procesmonitoring. Samen met de MetalXL 4.0 software van MX3D kan men dan zelfs een closed loop proces realiseren. Met de nieuwe software is vergaande automatisering mogelijk en kan de machine 24/7 printen. Om dit mogelijk te maken kunnen lasdraadspoelen met een gewicht tot meer dan 250 kilogram worden opgeslagen. De nieuwe MetalXL 4.0 software is een behoorlijke upgrade met heel geavanceerde gereedschapsbanen, die WAAM naar een hoger niveau tillen.

Back to top button