Technology

Onderzoekers ETH Zürich dringen gebruik van beton met 70% terug

3D printen van schuim inzetstukken van gerecycleerd materiaal biedt alternatief voor 3D betonprinten

Onderzoekers van ETH Zürich hebben aangetoond dat je met een nieuw, duurzaam productieconcept complexe structuurelementen van beton kunt maken die minder grondstoffen vergen. Daartoe 3D printen ze van minerale composieten schuim elementen die in een frame worden geplaatst, dat men vervolgens vol giet met beton. De foamdelen kunnen verwijderd worden om ze te recyclen voor een volgend product of blijven zitten.


3D betonprinten is ongetwijfeld aan een opmars bezig, wereldwijd. Met name het duurzaamheidaspect lijkt de technologie rugwind te geven. De Zwitserse onderzoekers van ETH Zürich hebben in hun FoamWork project, ontwikkeld door de vakgroep Digital Building Techniologies, een heel andere weg gekozen om gewicht te besparen bij de productie van betonnen elementen.

Andere route om grondstoffen en gewicht te besparen

Inzetstukken 3D geprint van afval

Nadat het ontwerp van het betonnen element zo is gemaakt dat met minimale structuren maximale sterkte en stijfheid worden bereikt, 3D printen ze schuim inzetstukken. Samen met FenX, een spin off van de universiteit die duurzame high performance isolatiematerialen produceert, is van gerecycled afval een minerale foam ontwikkeld die men ken 3D printen. Om deze elementen te 3D printen gebruiken de Zwitserse onderzoekers een ABB-robot. Van dit materiaal worden de vormelementen geprint die handmatig in het houten kader worden geplaatst. Dat wordt gevuld met ultra-high-performance vezelversterkt beton (UHPFRC). Het voorbeeld dat binnen het project is geproduceerd, meet 2 bij 1,3 meter.

70% minder beton nodig

Na het uitharden van het beton kan men de elementen verwijderen. Het resultaat is een lichtgewicht betonnen element. Hierdoor heeft men om tot eenzelfde sterkte te komen, tot 70% minder beton nodig. Ook de gewichtsbesparing kan fors oplopen. Men kan de elementen ook laten zitten, ze leveren dan een hogere isolatiewaarde dan tot nog toe haalbaar was. De onderzoekers van ETH Zürich willen met dit project aantonen dat deze nieuwe productietechniek significante impact kan hebben op het duurzame verbruik van grondstoffen in de betonindustrie. Met conventionele methoden lukt het niet om deze vormelementen te produceren van gerecycleerd afval.

Back to top button