Materials

Liqcreate lanceert Composite-X resin voor zwaar belaste onderdelen

Keramische nanodeeltjes geven materiaal extra stijfheid

Met Composite-X brengt het Nederlandse Liqcreate een hars op de markt voor het 3D printen van zwaarder belaste onderdelen. De kunststof is namelijk versterkt met keramische nanodeeltjes. Het materiaal levert een buigmodulus van meer dan 9000 MPa.


De crux van het nieuwe hars voor SLA, DLP en MSLA printen (met golflengtes tussen 385 en 420 nm) zit in de keramische nanodeeltjes. Na het uitharden zorgen deze voor voldoende stijfheid. Tegelijkertijd heeft het nieuwe materiaal een hoge chemische resistentie en is het minder gevoelig voor slijtage. Dat maakt Composite-X geschikt voor toepassingen zoals tooling of eindproducten voor onder andere de automotive- en luchtvaartindustrie. Ook in de windtunnelindustrie ziet het grote toepassingsmogelijkheden.

Harsenproducent ziet tal van toepassingen in tooling en eindproducten

Thermisch uitharden verbetert eigenschappen verder

Liqcreate zegt dat Composite-X een van de stijfste en sterkte materialen is die momenteel beschikbaar zijn. Naast de buigmodulus van meer dan 9000 MPa heeft het materiaal een buigsterkte van 150-170 MPa (na thermisch uitharden). Deze waarden liggen hoger dan de gangbare harsen voor SLA en DLP die momenteel commercieel verkrijgbaar zijn. Een thermische behandeling brengt de materiaaleigenschappen op een nog hoger niveau. Termisch uitharden gedurende 2 uur bij 100 graden C verhoogt de buigsterkte met ongeveer 10 procent. De krimpt blijft dan gelijk.

De meeste harsen van Liqcreate zijn geschikt voor een breed scala aan DLP-printers waaronder Atum3D en Formlabs.

Back to top button