designsoftware

Hoe belangrijk is designsoftware voor 3D printindustrie?

Deze week gaat een aantal kopstukken uit de 3D printindustrie met elkaar in debat over het belang dat designsoftware speelt om de uiteindelijke industriële doorbraak van additive manufacturing. Het initiatief van Microsoft en een aantal partners om een alternattief voor het STL-formaat te ontwikkelen is slechts een eerste stap. Er is meer nodig.

 

Kopstukken uit 3D printindustrie in debat op Euromold 2015

De discussie tussen de kopstukken uit deze markt vindt plaats op EuroMold in de 17e AM-conferentie van Terry Wohlers. Die vindt woensdag 23 september plaats op Euromold 2015 in de Messe Düsseldorf. Keynotespreker op de conferentie is Jeff Kowalski van Autodesk, die

Jeff Kowalski, CTO Autodesk
Jeff Kowalski, CTO Autodesk

enthousiast is over 3D printen maar niet schroomt om de vinger op de zere plek te leggen. En dat zijn er volgens hem meerdere. Aan de paneldiscussie die hierop volgt nemen Ed Davis van HP deel, Hilde Sevens van Autodesk, Emmet Lalish van Microsoft, en Wilfried Vancraen van Materialise. Thema van de discussie is het belang van designsoftware voor additive manufacturing in de productieomgeving. Ook gaan ze in op het bestandsformaat. Microsoft heeft samen met een aantal partners eerder dit jaar het initiatief genomen voor het 3MF consortium dat een alternatief ontwikkeld voor het (achterhaalde) STL-formaat. In het tweede gedeelte van de conferentie gaan de sprekers in op de stand van zaken in de verschillende landen: China, Japan, Korea, India, Australië en Zuid Afrika. Terry Wohlers sluit zelf de conferentie af.

 

SME conferentie: HP vice president keynotespreker

Donderdag 24 en vrijdag 25 september vindt de tweedaagse conferentie van SME plaats onder de titel Shaping the Future of 3D Globally. Keynotespreker is professor Jules Poukens van de Universiteit Hasselt en Leuven. Daarna is er een paneldiscussie over de transitie naar de productie, met deelnemers van BMW, GE en Northrop Grumman. De rest van de twee dagen lopen er parallelle tracks over een groot aantal onderwerpen, één voor de industrie, het andere voor de medische toepassingen. Thema’s lopen uiteen van het automatiseren van nabehandeling van 3D printdelen, composietgebaseerd additive manufacturing tot poederkwaliteit tot en met ontwikkelingen rond Intellectual Property in een additieve wereld. Op vrijdag verzorgt Stephen Nigro, vice president HP, de keynote lezing. Dat is interessant omdat HP van plan is in 2016 met een industriële 3D printtechnologie naar de markt te komen die de bestaande technieken zou overtroeven.

 

Nederlandse innovaties voor het voetlicht

In het programma van de SME conferentie zijn meerdere Nederlandse sprekers te vinden. Daan Kersten presenteert de nieuwe 3D metaalprinter die Additive Industries ontwikkelt; Maikel Beerens, CEO van Xilloc, presenteert in het medische track een thesis over door Xilloc ontwikkelde methodiek om gepersonaliseerde implantaten te ontwikkelen en te produceren. Binnenkort lanceert Xilloc CT-Bone, een 3D geprint keramisch implantaat. In het medische track spreken verder van Materialise Ingo Uckelman over gecertificeerde 3D geprinte titanium implantaten, Gregory Nolens van Sirris over 3D printen van keramiek voor biomedische applicaties en professor Nico Verdonschot van het Radboudumc over de weg naar gepersonaliseerde orthopedische implantaten.

Het complete overzicht van alle conferenties en presentaties op Euromold 2015 vind je hier. Zowel in Playstore als de Appstore van Apple kun je een Euromold app downloaden. De beurs vindt plaats in Düsseldorf, hal 15 en 16, van 22 tot en met 25 september.

 

 

Back to top button