Applications

Hasco spuitgiet kleine series dankzij 3D printen

Door matrijsinserts te 3D printen en dan in een stalen of aluminium moedermatrijs te plaatsen, kun je tegen relatief lage kosten kleine series spuitgietproducten maken van gebruikelijke kunststoffen. Hasco en Stratasys hebben dit in een pilot getest en bestempelt deze oplossing als een low cost technologie voor spuitgietproducten.

 

Low cost matrijstechnologie voor spuitgietbedrijven

Eigenlijk is de Duitse uitvinder van standaard matrijscomponenten min of meer bij toeval op deze oplossing gestuit. Voor een van de opspanmiddelen waren afsluitschroeven nodig die volgens de engineers een wanddikte van 12 mm nodig hadden. Dat is te dik voor gewoon spuitgieten. Daarom is men overgestapt op 3D printen en is het design aangepast. Dat leidde tot een dunnere wanddikte. Daarna werden zowel de insert als de schuiven 3D geprint op een Objet 500 Connex, een van de productieprinters van Stratasys. Deze inserts zijn in een van de standaard matrijzen van Hasco geplaatst en daarna is men met het standaard materiaal voor deze schroeven gaan spuitgieten. Uiteindelijk waren binnen 4 dagen nadat Hasco was gestart met het redesignen de afsluitschroeven klaar.

 

hasco
Deze schroeven zijn binnen 4 dagen gemaakt met spuitgiettechnologie, dankzij 3D geprinte matrijsinserts.

 

3D printen in spuitgietproces

“Hiermee tonen we aan dat het mogelijk is 3D printen toe te passen in het spuitgietproces”, zegt Dirk Paulmann van Hasco. “Vergeleken met conventionele stalen of aluminium inserts, biedt onze nieuwe aanpak flexibiliteit en productiesnelheid waardoor spuitgieten productiever en winstgevender wordt.” Hasco gebruikt hiervoor het K3500 matrijssysteem als basis. Hierin worden de 3D geprinte inserts en schuiven geplaatst die geprint zijn van een digitaal ABS-achtig materiaal, dat voldoende sterk is voor het spuitgieten van een kleine serie producten. Vooral de snelheid en de lage kosten zijn doorslaggevend. Binnen 6 uur had Hasco de benodigde onderdelen 3D geprint en kon in principe het spuitgieten starten.

 

Groeimarkt

Nadav Sella, directeur manufacturing tools bij Stratasys, ziet hierin een grote markt voor de 3D printerfabrikant. “We zien dit als een applicatie met een significant potentieel.” Stratasys en Hasco werken ondertussen samen verder aan de ontwikkeling van 3D printen voor spuitgietbedrijven.

 

Back to top button